© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: sery
Wrocławska Feta. Wrocławski Festiwal Piwa, Wina i Sera
Na festiwalowej mapie Polski pojawia się kolejny punkt. Pierwsza edycja Wrocławskiej Fety odbędzie się w ostatni weekend marca (29–31.03.2019 r.).
Zgodnie z zapowiedziami możemy spodziewać się wydarzenia...
Sery domowe i rzemieślnicze. Jak zrobić swój własny ser
O tym, czy można zrobić w domu żółty ser, skąd się biorą dziury w serze i o polskich serach rzemieślniczych (tych dobrych i tych… dziwnych) z Jakubem Krężelem, właścicielem firmy serowar.pl, rozmawiała Justyna Korn-Suchocka.
Ryż, konina i wyborny ser
Isola della Scala to położona niedaleko Werony wioska stanowiąca centrum upraw ryżu Vialone nano. To stąd pochodzi przepis na risotto all’Isolana, którym ugościł mnie...
Tworóg wędzony
Odkrycie tego roku podczas Czasu Dobrego Sera w Sandomierzu. PPH Klimeko jest firmą, która od dwudziestu lat dostarcza wysokiej jakości produkty nabiałowe. Całość produkcji bazuje...
Lazur Błękitny Old
O popularnym i szeroko dostępnym polskim serze z niebieską pleśnią zrobiło się głośno w ubiegłym roku, kiedy zdobył Grand Prix podczas „Czasu Dobrego Sera” w Sandomierzu. Specjalna wersja Lazur...
Czarna Figa z Beskidu Niskiego
O tym, co znaczy po włosku „figa”, Maziejukowie dowiedzieli się w 2006 roku podczas targów Biofach w Norymberdze. Obok stoiska Gospodarstwa Ekologicznego „Figa” zaczęli się gromadzić tajemniczo...
Gotuj z ser(c)em
Książka szczera do bólu jak pierwsze spotkanie w gronie Anonimowych Alkoholików. Już w pierwszym zdaniu Piotr Adamczewski przyznaje się do swojego wielkiego uzależnienia. Uzależnienia od zapachu...
Skarby późnego lata
Chciałoby się rzec, że jesień już za rogiem. Słońce coraz niżej, cienie coraz dłuższe i ten charakterystyczny zapach w powietrzu – absolutnie odurzająca mieszanka...
Patrzcie, ile tego jest!
Z Eugeniuszem Mientkiewiczem, odkrywcą i propagatorem polskich serów zagrodowych, rozmawia Dawid Leszczak
Dawid Leszczak: Kiedy odkrył Pan, że prócz mimolette czy camembertu istnieją polskie sery...
Włoska robota – odsłona druga
Spośród wielu gatunków serów włoskich tym razem prezentujemy trzy sery z Veneto i jeden z Lombardii; każdy z nich o zdecydowanie odmiennym charakterze.
Mając do...