Strona główna Tagi Sery

Tag: sery

Wrocławska Feta. Wrocławski Festiwal Piwa, Wina i Sera

Na festiwalowej mapie Polski pojawia się kolejny punkt. Pierwsza edycja Wrocławskiej Fety odbędzie się w ostatni weekend marca (29–31.03.2019 r.). Zgodnie z zapowiedziami możemy spodziewać się wydarzenia...

Sery domowe i rzemieślnicze. Jak zrobić swój własny ser

O tym, czy można zrobić w domu żółty ser, skąd się biorą dziury w serze i o polskich serach rzemieślniczych (tych dobrych i tych… dziwnych) z Jakubem Krężelem, właścicielem firmy serowar.pl, rozmawiała Justyna Korn-Suchocka.

Ryż, konina i wyborny ser

Isola della Scala to położona niedaleko Werony wioska stanowiąca centrum upraw ryżu Vialone nano. To stąd pochodzi przepis na risotto all’Isolana, którym ugościł mnie...

Tworóg wędzony

  Odkrycie tego roku podczas Czasu Dobrego Sera w Sandomierzu. PPH Klimeko jest firmą, która od dwudziestu lat dostarcza wysokiej jakości produkty nabiałowe. Całość produkcji bazuje...

Lazur Błękitny Old

  O popularnym i szeroko dostępnym polskim serze z niebieską pleśnią zrobiło się głośno w ubiegłym roku, kiedy zdobył Grand Prix podczas „Czasu Dobrego Sera” w Sandomierzu. Specjalna wersja Lazur...

Czarna Figa z Beskidu Niskiego

  O tym, co znaczy po włosku „figa”, Maziejukowie dowiedzieli się w 2006 roku podczas targów Biofach w Norymberdze. Obok stoiska Gospodarstwa Ekologicznego „Figa” zaczęli się gromadzić tajemniczo...

Gotuj z ser(c)em

Książka szczera do bólu jak pierwsze spotkanie w gronie Anonimowych Alkoholików. Już w pierwszym zdaniu Piotr Adamczewski przyznaje się do swojego wielkiego uzależnienia. Uzależnienia od zapachu...

Skarby późnego lata

  Chciałoby się rzec, że jesień już za rogiem. Słońce coraz niżej, cienie coraz dłuższe i ten charakterystyczny zapach w powietrzu – absolutnie odurzająca mieszanka...

Patrzcie, ile tego jest!

  Z Eugeniuszem Mientkiewiczem, odkrywcą i propagatorem polskich serów zagrodowych, rozmawia Dawid Leszczak   Dawid Leszczak: Kiedy odkrył Pan, że prócz mimolette czy camembertu istnieją polskie sery...

Włoska robota – odsłona druga

  Spośród wielu gatunków serów włoskich tym razem prezentujemy trzy sery z Veneto i jeden z Lombardii; każdy z nich o zdecydowanie odmiennym charakterze.   Mając do...

Newsletter

Prenumerata

Zamów prenumeratę miesięcznika Czas Wina

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Zamów e-wydanie miesięcznika Czas Wina

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?