Strona główna Tagi Polska

Tag: Polska

Nowa edycja konkursu „Wino na medal”

Rusza druga edycja konkursu „Wino na medal” organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs jest adresowany do działających w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HORECA.

Kolacja z Kobietą Szefem Roku 2018 – Z Drugiej Strony Lustra

Kolacja z Iwoną Niemczewską, Kobietą Szefem Roku 2018 Przewodnika Gault&Millau, będzie pierwszą z nowego cyklu Noc wina GOURMET. Odbędzie się 23.02.2019 w Restauracji z drugiej strony lustra w Szczecinie.

Z ziemi włoskiej do Polski

Ze Zdzisławem Bartelakiem, twórcą i właścicielem firmy Consonni, rozmawia Justyna Korn-Suchocka.

Winnice odzyskują miasta

Miasto prawie wszystkim kojarzy się z winem, ale z winnicami już zupełnie nie. Kiedyś taki związek był oczywisty – był wypadkową zapotrzebowania na wino. Dziś w sposób zadziwiający winnice ponownie podbijają wielkie metropolie. Powody ich zakładania są przedziwne, ale raczej nie mają związku z gwałtownym wzrostem popytu.

Smak kwiatów pomarańczy…, T. Capponi-Borawska, A. Drotkiewicz

Tessa Capponi-Borawska, włoska arystokratka i absolwentka historii sztuki, w czasach, gdy w Polsce porywało się samoloty, by wyrwać się do lepszego świata, przenosi się do Warszawy. Tam, z pobudek czysto romantycznych, wraz z mężem i resztą polskich obywateli przeżywa uroki realnego socjalizmu. Już ten krok świadczy o jej nietuzinkowości, która w latach następnych zaowocowała twórczością literacką silnie naznaczoną miłością do Toskanii i do kulinarnej tradycji Włoch.

List z Dzikowa

List publikowany poniżej został wysłany w sierpniu 1939 roku przez Władysława Żygulskiego, pracownika krakowskiej firmy handlowej Juliusz Grosse do jej właściciela i zarządcy Jana Piotra Grosse. Żygulski przebywał od kilku dni w Dzikowie, rezydencji Tarnowskich, słynnej ze zgromadzonych w niej dzieł sztuki, biblioteki i archiwum, porównywanych z Ossolineum i zbiorami Czartoryskich. Zajmował się tam uporządkowaniem i inwentaryzacją zamkowej piwnicy.

Wino polskie na gazie

Polskie wina musujące stają się ważną częścią winnego krajobrazu nad Wisłą. Już nie tylko obdarzeni wielką wyobraźnią wizjonerzy dostrzegają „szampański” potencjał polskich winnic i chłodnego klimatu, w którym przyszło im rosnąć. Przekonali się o tym dobitnie uczestnicy degustacji polskich win musujących zorganizowanej na zakończenie konferencji „Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa na tle winiarstwa światowego”…

Świętość zagryzania

Pod koniec ubiegłego roku ukazała się świetna książka Między wódką a zakąską. Jej autorami są: szef kuchni Aleksander Baron oraz Łukasz Klesyk, dziennikarz i redaktor (m.in. polskiego wydania Gault&Millau). Konstrukcja dzieła jest prosta – Łukasz analizuje polskie wódki (ze szczegółowymi opisami), tzn. tylko z tych wytwórni, które odpowiedziały na anons autorów, zaś Aleksander Baron pod te oceny dobiera wyborne przekąski.

V Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau – relacja

Poznaliśmy ranking najlepszych restauracji Polski według Żółtego Przewodnika Gault&Millau A.D. 2019. Podczas Gali, która 26 listopada zgromadziła w gdańskim AmberExpo 750 gości, wpierw ogłoszono nazwiska szefów kuchni wyróżnionych w pięciu kategoriach, a potem do rąk gości trafił jeszcze ciepły Żółty Przewodnik z opisami i ocenami najlepszych restauracji oraz najciekawszych miejsc kulinarnych w Polsce.

Najlepsza pizza świata

Wydawałoby się, że Polacy to kulinarni konserwatyści – taka chyba jest zresztą nasza powszechna opinia o nas samych. Tymczasem potrafimy się w tej sprawie nawzajem zaskoczyć, i to co roku.

Newsletter

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?