Strona główna Tagi Kulinaria

Tag: kulinaria

Ziemia Obiecana od kuchni

Niezależnie od tego, czy do Izraela przyjeżdżamy w celach religijnych czy rekreacyjnych, musimy coś jeść. Oto przegląd czternastu dań, których warto spróbować w Jerozolimie, w miejscowościach leżących nad Jeziorem Galilejskim oraz w kurorcie Ejlat nad Morzem Czerwonym. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć be’te avon, czyli smacznego!

Świętość zagryzania

Pod koniec ubiegłego roku ukazała się świetna książka Między wódką a zakąską. Jej autorami są: szef kuchni Aleksander Baron oraz Łukasz Klesyk, dziennikarz i redaktor (m.in. polskiego wydania Gault&Millau). Konstrukcja dzieła jest prosta – Łukasz analizuje polskie wódki (ze szczegółowymi opisami), tzn. tylko z tych wytwórni, które odpowiedziały na anons autorów, zaś Aleksander Baron pod te oceny dobiera wyborne przekąski.

V Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau – relacja

Poznaliśmy ranking najlepszych restauracji Polski według Żółtego Przewodnika Gault&Millau A.D. 2019. Podczas Gali, która 26 listopada zgromadziła w gdańskim AmberExpo 750 gości, wpierw ogłoszono nazwiska szefów kuchni wyróżnionych w pięciu kategoriach, a potem do rąk gości trafił jeszcze ciepły Żółty Przewodnik z opisami i ocenami najlepszych restauracji oraz najciekawszych miejsc kulinarnych w Polsce.

Najlepsza pizza świata

Wydawałoby się, że Polacy to kulinarni konserwatyści – taka chyba jest zresztą nasza powszechna opinia o nas samych. Tymczasem potrafimy się w tej sprawie nawzajem zaskoczyć, i to co roku.

Piąta Gala Premierowa Żółtego Przewodnika Gault&Millau już wkrótce!

.bib { float: left; width: 40%; background: #C574AB; color: white; padding: 20px 20px 20px 20px; margin: 6px 20px auto auto; } @media only screen and (max-width: 766px){ .bib { float:...

Freski, kopuły i toskańska kuchnia

Kiedy na polecenie Signorii, rządu ówczesnej Republiki Sieny, Ambrogio Lorenzetti otrzymał zlecenie ozdobienia freskami Palazzo Publico, nie przypuszczał zapewne, że jego dzieło „Alegoria dobrych i złych rządów” ilustrować będzie nie tylko podręczniki historii sztuki, ale również książki o dziejach kulinariów…

Misja gościnność

O instrukcji obsługi sommeliera, krytyce na wagę złota i ;marzeniach, które się spełniają z autorami książki-poradnika dla restauratorów pt. „Gościnność” rozmawiała Justyna Korn-Suchocka.

Trudna sztuka gościnności

Polska gastronomia przez ostatnie ćwierć wieku zrobiła kilka siedmiomilowych skoków w przód. Od dworcowych barów i lokali, w których szczytem luksusu był brizol lub rumsztyk z cebulką, aż do współczesnych slow foodów, food trucków i michelinowskich restauracji.

Cassoulet i żurek

Laurent był „małym kasztelanem”, jak o sobie mówił. Miał na myśli rozmiary rodzinnego zamku. Zameczek niewielki, Laurent nie pierwszy w kolejce do dziedziczenia (tradycyjne francuskie rodziny...

Culinary Innovators – festiwal inspiracji, smaku i designu

Jeden z najbardziej prestiżowych i wpływowych przewodników kulinarnych na świecie, Gault&Millau Polska, zaprasza na wyjątkowe wydarzenie. Już 8 lipca na Torze Wyścigów Konnych na Służewcu odbędzie...

Newsletter

Prenumerata

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?