Strona główna Tagi Kulinaria

Tag: kulinaria

Kalabria w kilku smakach. Nduja

Każde miasteczko Kalabrii ma swój znak rozpoznawczy. Stilo pachnie bergamotką. Dla Diamante powodem do dumy jest piekielnie ostre peperoncino. Tropea słynie z czerwonej cebuli, a Gerace – z jaśminu. Jednak tym, co znaleźć można wszędzie, jest nduja.

Konkurs Włoskie klimaty. Wygraj książkę Złota łyżka!

Il grande cucchiaio d’oro Giovanniego Ballariniego to dla Włochów rzecz kultowa. Ta klasyczna książka kucharska na tysiąc (!) przepisów i ponad siedemset stron słusznego formatu stanowi wzór dla całego gatunku.

Taste Masters: Wielka Majówka w Wilanowie

50 dań od najciekawszych szefów kuchni w jeden weekend? To możliwe! Każdy z 50 zaproszonych przez Gault&Millau Polska i Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie szefów przygotuje...

Sery domowe i rzemieślnicze. Jak zrobić swój własny ser

O tym, czy można zrobić w domu żółty ser, skąd się biorą dziury w serze i o polskich serach rzemieślniczych (tych dobrych i tych… dziwnych) z Jakubem Krężelem, właścicielem firmy serowar.pl, rozmawiała Justyna Korn-Suchocka.

Torrontés, tamales i najwyżej położona winnica świata

Argentyna, kojarzona głównie z Mendozą, malbekiem i wołowiną, na północym krańcu kryje mało eksplorowaną kolonialną perełkę. Salta – przez Argentyńczyków nazywana „Salta la Linda”, z hiszpańskiego „Piękna Salta”. Kraina, w której na temat torrontesa możesz porozmawiać z babcią sprzedającą empanady na lokalnym bazarze, a tradycje kulinarne przekazywane z pokolenia na pokolenie są kultywowane w nie mniejszym stopniu niż Virgen del Milagro – Cudowna Dziewica z Salty.

Smak kwiatów pomarańczy…, T. Capponi-Borawska, A. Drotkiewicz

Tessa Capponi-Borawska, włoska arystokratka i absolwentka historii sztuki, w czasach, gdy w Polsce porywało się samoloty, by wyrwać się do lepszego świata, przenosi się do Warszawy. Tam, z pobudek czysto romantycznych, wraz z mężem i resztą polskich obywateli przeżywa uroki realnego socjalizmu. Już ten krok świadczy o jej nietuzinkowości, która w latach następnych zaowocowała twórczością literacką silnie naznaczoną miłością do Toskanii i do kulinarnej tradycji Włoch.

Kaszanka zamiast jagnięciny

Kilkanaście lat temu miałem okazję przez kilka dni podróżować po regionie Rioja. Podczas odwiedzin w kolejnych bodegach standardowo: najpierw zwiedzanie, potem degustacja, a na koniec poczęstunek pasujący do dobrego beczkowego tempranillo. Każdy z naszych gospodarzy chciał ugościć nas jak najlepiej, więc zawsze na obiad czy kolację podawano nam jagnięcinę. Doskonałą skądinąd. Ale ileż można?

Dynastia

„Nie, nigdy nie marzyłem, żeby zostać strażakiem, pilotem czy piłkarzem. Odkąd pamiętam, bawiłem się w kuchni. Mój pokój był bezpośrednio nad nią i przez wiele lat byłem przekonany, że rodzice co wieczór przyjmują przyjaciół. Że dla nich gotują i robią wszystko, żeby ci przyjaciele dobrze się czuli. Taka tam była atmosfera” – zwierzał mi się niedawno Michel Troisgros.

Ziemia Obiecana od kuchni

Niezależnie od tego, czy do Izraela przyjeżdżamy w celach religijnych czy rekreacyjnych, musimy coś jeść. Oto przegląd czternastu dań, których warto spróbować w Jerozolimie, w miejscowościach leżących nad Jeziorem Galilejskim oraz w kurorcie Ejlat nad Morzem Czerwonym. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć be’te avon, czyli smacznego!

Świętość zagryzania

Pod koniec ubiegłego roku ukazała się świetna książka Między wódką a zakąską. Jej autorami są: szef kuchni Aleksander Baron oraz Łukasz Klesyk, dziennikarz i redaktor (m.in. polskiego wydania Gault&Millau). Konstrukcja dzieła jest prosta – Łukasz analizuje polskie wódki (ze szczegółowymi opisami), tzn. tylko z tych wytwórni, które odpowiedziały na anons autorów, zaś Aleksander Baron pod te oceny dobiera wyborne przekąski.

Newsletter

Prenumerata

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?