© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: kulinaria
Ziemia Obiecana od kuchni
Niezależnie od tego, czy do Izraela przyjeżdżamy w celach religijnych czy rekreacyjnych, musimy coś jeść. Oto przegląd czternastu dań, których warto spróbować w Jerozolimie, w miejscowościach leżących nad Jeziorem Galilejskim oraz w kurorcie Ejlat nad Morzem Czerwonym. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć be’te avon, czyli smacznego!
Świętość zagryzania
Pod koniec ubiegłego roku ukazała się świetna książka Między wódką a zakąską. Jej autorami są: szef kuchni Aleksander Baron oraz Łukasz Klesyk, dziennikarz i redaktor (m.in. polskiego wydania Gault&Millau). Konstrukcja dzieła jest prosta – Łukasz analizuje polskie wódki (ze szczegółowymi opisami), tzn. tylko z tych wytwórni, które odpowiedziały na anons autorów, zaś Aleksander Baron pod te oceny dobiera wyborne przekąski.
V Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau – relacja
Poznaliśmy ranking najlepszych restauracji Polski według Żółtego Przewodnika Gault&Millau A.D. 2019. Podczas Gali, która 26 listopada zgromadziła w gdańskim AmberExpo 750 gości, wpierw ogłoszono nazwiska szefów kuchni wyróżnionych w pięciu kategoriach, a potem do rąk gości trafił jeszcze ciepły Żółty Przewodnik z opisami i ocenami najlepszych restauracji oraz najciekawszych miejsc kulinarnych w Polsce.
Najlepsza pizza świata
Wydawałoby się, że Polacy to kulinarni konserwatyści – taka chyba jest zresztą nasza powszechna opinia o nas samych. Tymczasem potrafimy się w tej sprawie nawzajem zaskoczyć, i to co roku.
Piąta Gala Premierowa Żółtego Przewodnika Gault&Millau już wkrótce!
.bib {
float: left;
width: 40%;
background: #C574AB;
color: white;
padding: 20px 20px 20px 20px;
margin: 6px 20px auto auto;
}
@media only screen and (max-width: 766px){
.bib {
float:...
Freski, kopuły i toskańska kuchnia
Kiedy na polecenie Signorii, rządu ówczesnej Republiki Sieny, Ambrogio Lorenzetti otrzymał zlecenie ozdobienia freskami Palazzo Publico, nie przypuszczał zapewne, że jego dzieło „Alegoria dobrych i złych rządów” ilustrować będzie nie tylko podręczniki historii sztuki, ale również książki o dziejach kulinariów…
Misja gościnność
O instrukcji obsługi sommeliera, krytyce na wagę złota i ;marzeniach, które się spełniają z autorami książki-poradnika dla restauratorów pt. „Gościnność” rozmawiała Justyna Korn-Suchocka.
Trudna sztuka gościnności
Polska gastronomia przez ostatnie ćwierć wieku zrobiła kilka siedmiomilowych skoków w przód. Od dworcowych barów i lokali, w których szczytem luksusu był brizol lub rumsztyk z cebulką, aż do współczesnych slow foodów, food trucków i michelinowskich restauracji.
Cassoulet i żurek
Laurent był „małym kasztelanem”, jak o sobie mówił. Miał na myśli rozmiary rodzinnego zamku. Zameczek niewielki, Laurent nie pierwszy w kolejce do dziedziczenia (tradycyjne francuskie rodziny...
Culinary Innovators – festiwal inspiracji, smaku i designu
8 lipca na Torze Wyścigów Konnych na Służewcu odbędzie się CULINARY INNOVATORS. Po raz pierwszy, dzięki Gault&Millau Polska, najważniejsi polscy Szefowie Kuchni, influencerzy i eksperci branży gastronomicznej stworzą wspólną platformę wymiany inspiracji, doświadczeń i trendów.