© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: kulinaria
Dbamy o wino. O pożytkach z winiarki
Sens i wartość wina tkwi w jego aromatach – to je przecież oceniamy, nazywamy, to nimi się zachwycamy, nad nimi pracują latami i dekadami winemakerzy. I nierzadko ich trud idzie na marne nie z powodu gorszego rocznika, błędu w winifikacji czy uprawie, ale przez naszą niefrasobliwość w kwestii przechowywania gotowego produktu.
Na kaczkę i wino w Sudety
W Europie to nic nadzwyczajnego: dobra restauracja ze znanym szefem w kuchni, od pory lunchu do nocy komplet, dookoła jakaś Apulia albo inna Owernia, psy wiadomo czym szczekają, a na wejściu gwiazdki Michelina i inne rekomendacje kulinarne.
Z notatnika podróżnika
Nie masz narodu szczerzej rozmiłowanego w kuchni niźli Naród Polski. Tylko w Polsce i wśród Polaków kucharza traktują z taką rewerencją. Tylko tutaj danie na talerzu podziwia się...
Szparagi – nieco inne ziemniaki
Przyznam, że szparagi to dla mnie twory nieco egzotyczne, trochę jak kasztany jadalne – obie rzeczy przyszły do mnie jednocześnie w pierwszych latach III Rzeczpospolitej.O...
Co każdy Polak wiedzieć powinien
„Do sakramentu małżeństwa potrzebne są następujące kwalifikacje: pełnoletniość, wolna a nieprzymuszona wola i... 365 obiadów za 5 złotych Ćwierczakiewiczowej” – pisał ponad wiek temu Bolesław...
Przyjemne odchudzanie
Walka z nadwagą to bardzo ciężkie zadanie. Wymaga konsekwencji, determinacji i optymizmu. Tom Kerridge, popularny w Wielkiej Brytanii mistrz kulinarny przekonuje, że istnieje dieta,...
Duety na specjalne okazje
Przed nami święta Bożego Narodzenia oraz karnawał. To okres nie tylko radosny, ale i nerwowy, zwłaszcza jeśli należymy do osób lubiących zaskakiwać bliskich czymś smacznym,...
Kieliszek pełny do połowy
Gault&Millau 2016 – przewodnik po polskich restauracjach i miejscach wartych kulinarnej uwagi – znów zakwitł na żółto, a nasza rzeczywistość gastronomiczna przedstawiona jest w nim jeszcze szerzej...
Jestem pracowitą szczęściarą
Z Justyną Adamczyk, redaktor naczelną polskiej edycji przewodnika kulinarnego Gault&Millau rozmawia Justyna Korn-SuchockaJustyna Korn-Suchocka: Gratulacje dla nowego wiceprezesa światowego zarządu Gault&Millau. Jaki ogrom wyzwań kryje...
Must-have każdego smakosza
Co świadczy o tym, że potrafimy gotować? Czy to, że trzymamy się ściśle przepisu i danie, które przygotowujemy, wygląda tak jak na zdjęciu w...