Kiedy kupujemy ziarna z jednego regionu, na przykład z Brazylii, w nazwie znaleźć możemy informacje o „konkretnym” miejscu pochodzenia i jakości ziarna. Dlaczego napisałem „konkretnym” w cudzysłowie?
Spróbujmy rozszyfrować nazwę Brasil Santos Sul de Minas scr. 18. Brasie. Jasne, że chodzi o kawę pochodzącą z Brazylii. Santos to nazwa portu – najbardziej znanego z eksportu kawy w tym kraju. Często nie oznacza to nic więcej prócz tego, że kawa w tym porcie się znalazła. Pomocna może być informacja o rejonie pochodzenia kawy. Niech jednak nie zwiedzie nikogo „Sul de Minas”, bo to bardzo szerokie pojęcie – oznacza „południe regionu Minas”. Może cyfra coś pomoże? „Scr.” to skrót od angielskiego „Screen” oznaczającego wielkość sita, przez które ziarno przeszło. „18” oznacza, że mamy do czynienia z dużymi ziarnami, które przeszły przez sito z otworami 18/64 cala. Jak widać, w tym wypadku nazwa kawy nie powiedziała nam zbyt wiele o konkretnym jej pochodzeniu. W przypadku tak opisanej kawy musimy zaufać specjaliście, który ją selekcjonuje i wypala.
Precyzyjne informacje o miejscu pochodzenia ziaren kawy są podawane głównie w przypadku kaw jednorodnych wysokiej jakości. Przy zakupie bardziej popularnych kaw warto zwrócić uwagę na wielkość ziaren, sposób ich obróbki lub kształt.
Jeśli to ostatnie w nazwie posiada oznaczenie „Yellow Bourbon”, mamy do czynienia z konkretną odmianą botaniczną, charakteryzującą się tym, że ziarenka są bardziej okrągłe niż przeciętne arabiki, a wisienki, z których pochodzą, dojrzewają na kolor żółty, a nie czerwony, jak pozostałe owoce kawowca. Określenie „Bourbon”, podobnie jak „pearl Beans”, „Flat Beans” czy „Maragogype” oznacza kształt ziaren. „Pearl Beans” (PB) to okrągłe „perełki” rosnąco pojedynczo w wisienkach, „Flat Beans” to ziarna płaskie, a „Maragogype” to wręcz nienaturalnie duże, „słoniowate” ziarna.
Filip Bartelak
Artur Boruta