Strona główna Aktualności Pociąg do Jasła czyli XVII Międzynarodowe Dni Wina

Pociąg do Jasła czyli XVII Międzynarodowe Dni Wina

Koleją na winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...)? Dlaczego nie. 26 sierpnia o 7.20 odjedzie z Krakowa specjalny pociąg do Jasła. Winomani dojadą nim na XVII Międzynarodowe Dni Wina. A to nie jedyna atrakcja w programie tego festiwalu.

Od soboty do niedzieli na jasielskim rynku swoje wina pokaże 45 winiarni z całej Polski. Prócz tego znajdą się tam stoiska Jarmarku Produktów Regionalnych. Jeśli ktoś skorzysta z pociągu relacji Kraków-Jasło-Kraków, już na jego pokładzie będzie mógł spróbować win, serów i innych przysmaków. Prosto z peronu, na spacer w kierunku Międzynarodowych Dni Wina zabierze pasażerów przewodnik z Muzeum Regionalnego w Jaśle. Na rynku czekać będzie prawdziwy, podkarpacki żurek. Pasażerami pociągu, jak co roku, zaopiekuje się WINNICOMANIA.

Dzień otwartych winnic

XVII Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle, jak co roku, będą poprzedzone Dniem Otwartych Winnic. To niepowtarzalna okazja żeby spróbować win w miejscu ich powstawania, zobaczyć winne krzewy z bliska, zajrzeć do piwnic i porozmawiać z winiarzami. Zarówno z tymi, którzy mają już wieloletnie doświadczenie jak i z tymi, który właśnie szykują się do debiutu na rynku.

Jedno pozostanie bez zmian: każda z winnic zaoferuje Wam to co ma najlepszego – nie tylko wina, ale również regionalne pyszności i swój niepowtarzalny klimat. Na każdej z tras oprócz przekąsek i degustacji, będzie na Was czekał jeden ciepły posiłek.

Trasa I Wyruszy z Dworca PKP w Jaśle (ul. Metzgera 10 b) o godzinie 10.00. Odwiedzi Winnicę Sztukówka, Winnicę Vetus, Winnicę Stawczana Góra i Winnicę Wiarus. Powrót Na Dworzec PKP w Jaśle przewidywany jest między godziną 18.00 a 19.00.

Trasa II Wyruszy z Dworca PKP w Jaśle (ul. Metzgera 10 b) o godzinie 10.00. Odwiedzi Winnicę Dwie Granice, Winnicę Vanellus, Winnicę Samboria oraz Winnicę Widokową.

Powrót Na Dworzec PKP w Jaśle przewidywany jest między godziną 18.00 a 19.00.

W każdej winnicy przewidziana jest degustacja co najmniej 3 win i regionalnych przekąsek a w ostatnich punktach obu wycieczek degustacja oraz ciepły posiłek.

Bilety w cenie 250 zł dostępne są na www.winiarze-jaslo.pl.

Po winnicach będziecie podróżować specjalnymi enobusami. Waszymi przewodniczkami będą: Tatiana Mucha z Winnicomanii i Katarzyna Korzeń z EnoPortalu – opowiedzą Wam najważniejsze historie o regionie i polskim winiarstwie, podzielą się ciekawostkami i anegdotami.

Degustacje komentowane

W programie przewidziano także liczne degustacje komentowane. Oto ich program.

25 sierpnia 2023 r., godz. 19.00 Podkarpacie na dobry wieczór – kolacja degustacyjna, prowadzenie: Maciej Nowicki, Ferment i Winicjatywa

Dlatego w ramach klasycznego biforka zapraszamy na wyjątkową degustację siedmiu win i towarzyszących im, przygotowanych specjalnie przez Salon Win w Jaśle, degustacyjnych przekąsek. Całość poprowadzi Maciej Nowicki, krytyk winiarski, dziennikarz pisma o winie Ferment i portalu Winicjatywa.

26 sierpnia 2023 r., godz. 11.00 Polska vs. reszta świata – prowadzenie: Tomasz Kolecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Bardzo lubiany przez wszystkich, budzący wiele emocji pojedynek win polskich i zagranicznych. Arbitrem w tym meczu będzie zgromadzona publiczność a moderatorem jak zwykle: Tomasz Kolecki. Osobiście wybierze on najlepsze polskie etykiety, które uczestnicy warsztatów będą porównywać ze zbliżonymi do nich stylistycznie odpowiednikami, pochodzącymi z tradycyjnych regionów winiarskich. Degustacja oczywiście będzie odbywać się „w ciemno”.

Poprzednie edycje „Polska vs. reszta świata” pokazały, że po obu stronach mogą pojawiać się całkiem nieźli zawodnicy, a wynik pojedynku może bardzo zaskoczyć. Kto wygra w tym roku? Koniecznie przyjdźcie sprawdzić.

26 sierpnia 2023 r., godz. 13.00 Polska niekonwencjonalna – prowadzenie: Jan Knąber, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich

Podczas warsztatów omówimy różnice pomiędzy winami konwencjonalnymi, a tak zwaną „nową falą”. Co czyni wino klasycznym, a co nieszablonowym? Jakie elementy uprawy i produkcji wpływają na rzeczywiste różnice w smaku? Co do tego maja certyfikacje winiarskie w kontekście ekologicznym? Czego oczekuje nowe pokolenie miłośników wina? Jak na tym tle wypada Polska względem innych krajów?

Na te i wiele innych pytań Janek postara się odpowiedzieć podczas warsztatów, w oparciu o degustacje pięciu medalowych win. Wierzymy, że ten niezwykle aktualny temat zachęci uczestników do dyskusji i wymiany spostrzeżeń.

26 sierpnia 2023 r., godz. 17.00 Śladami książki „Polskie wino. Ludzie, miejsca, historie” – prowadzenie: Katarzyna Korzeń, EnoPortal

Znacie książkę „Polskie wino. Ludzie. Miejsca. Historie. ”?

– Jeśli nie znacie, to macie najlepszą możliwą – degustacyjną, sposobność żeby ją poznać. Możecie spotkać autorkę i dosłownie zasmakować różnych historii… w kieliszku.

– Jeśli znacie, to nie trzeba Was przekonywać, że szykuje się bardzo przyjemne spotkanie – trochę edukacyjne, trochę rozrywkowe i na pewno bardzo interesujące.

Katarzyna Korzeń, autorka książki, polskim winem zajmuje się od lat. Wielokrotnie zabierała Was już w najróżniejsze degustacyjne podróże. Zna winnice, winiarzy i nie jedną winną historię. Spisała te najciekawsze i najsmaczniejsze, bo smakowaniem zajmuje się zawodowo. W każdym rozdziale pełno jest smaków, aromatów i emocji. Dokładnie tego możecie spodziewać się na warsztatach.

Spróbujecie specjalnie przygotowanego zestawu win, z opisanych w książce miejsc, które wyszły spod ręki bohaterów poszczególnych rozdziałów. Będzie wiele winnych i nie tylko winnych historii. Również te, które nie zmieściły się w książce.

27 sierpnia 2023 r., godz. 11.00 Różowe abecadło, czyli roséfrancuski termin określający wino różowe, który zrobił... (...) po polsku – prowadzenie: Justyna Korn-Suchocka, Czas Wina

Podczas degustacji spróbujemy rozstrzygnąć:

– skąd biorą się wina różowe?

– gdzie ich szukać w świecie i w Polsce?

– czy wina różowe nadają się do jedzenia?

– dlaczego należy sięgać po róż bez wstydu?

27 sierpnia 2023 r., godz. 13.00 Ser i wino – idealne małżeństwo, prowadzenie – Promotor Kulinarny Bartosz Wilczyński

W programie naszej degustacji:

* Czym się sery farmerskie różnią od serów przemysłowych?

* Czy robimy w Polsce dobre sery?

* Czym pachnie ser i dlaczego kochamy to co pachnie inaczej?

* Jak połączyć wino i ser?

* Musujące, białe czy czerwone wino i sery z pleśnią czy może serowe bomby aromatyczne? Stwórz swój idealny zestaw!

Spróbujemy polskich win i połączymy je ze świetnymi, lokalnymi serami farmerskimi – będą świeże sery pięknie pachnące łąką i świeżym mlekiem i te długodojrzewające – mocne i intensywnie aromatyczne. A do niespodzianki – serowe osobliwości przygotowane przez Bartosza Wilczyńskiego. Odważne, odjechane, oczarowujące, straszne i łagodne.

Będziemy razem próbować, degustować, dyskutować i komponować swoje ulubione pary WINO-SER. W degustacji 6 win + 6 serów i niespodzianki.

Bilety na wszystkie wydarzenia można zakupić na stronie głównej www.winiarze-jaslo.pl.