czyli czym się wina różnią między sobą
Trzeci tom Vademecum „Czasu Wina”
Podział uwzględniający klasyfikację jakościową wina
Wina jakościowe
Wina stołowe
Nowy światpopularne, zbiorcze określenie pozaeuropejskich państw win...
Podział ze względu na kolor wina
Wina białe
Wina Czerwone
Wina różowe
Podział ze względu na liczbę użytych odmian winigron
Mieszane i jednorodne
Podział ze względu na ilość cukru resztkowegoekstrakt cukrowy.Niesfermentowany cukier pozostały w winie ...
Wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... i słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego..
Podział za względu na obecność CO2
Wina musujące
Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:
Wojciech Gogoliński – znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.
Michał Bardel – dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, publicysta „Tygodnika Powszechnego”, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz wykładowca Collegium Civitas w Warszawie.