Zapewne każdy, kto od czasu do czasu gotuje i komu zależy na osiągnięciu dobrego efektu w kuchni, kiedyś zdał sobie sprawę z takiego oto faktu: gotowanie polega na wykonywaniu wielu czynności pozornie nieistotnych, a jednak wymagających staranności.
James Peterson, amerykański pisarz i nauczyciel sztuki kulinarnej, podpowiada, jak okiełznać kuchenny rewir, by nie był nieustannym polem walki i chaosu, lecz zorganizowanym miejscem, w którym bez większego trudu czy nakładów energii powstają pyszne potrawy, a goście zadziwieni są profesjonalizmem gospodarza, poczynając od starannie nakrytego stołu, odpowiednio dobranej zastawy i szkła, a na finezyjnie podanych potrawach kończąc.
Bo jeśli się uczyć – to od najlepszych! Autor jest absolwentem chemii na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley. Przez 17 lat wykładał we French Culinary Institute w Nowym Jorku i San Francisco. Dowodzi, że można poświęcać gotowaniu mniej czasu i osiągnąć lepszy efekt. Trzeba mieć tylko odpowiednie narzędzia, ostre noże, sporą liczbę desek do krojenia, ale także inne akcesoria kuchenne, które choć niekiedy wydają się rzadko używanymi gadżetami, to jednak pozwolą zaoszczędzić w kuchni czas i siły.
Jak to zrobić w kuchni?
James Peterson
Wydawnictwo Vesper, Poznań 2011
Cena: 59,90 zł
„Czas Wina” sprawuje nad książką patronat medialny.