Strona główna Aktualności International Spirits Award ISW 2019 – ciekawe wyniki

International Spirits Award ISW 2019 – ciekawe wyniki

Fot. AD LUMINA Ralf Ziegler

Na wyniki konkursu alkoholi International Spirits Award ISW cała branża czekała z niecierpliwością. Niemiecki rynek jest ogromny, a oceny z zawodów w Neustadt pokazują ważne trendy na najbliższe lata.

Pod koniec czerwca prawie siedemdziesięciu sędziów oceniło ponad tysiąc alkoholi z całego świata. Były to głównie – jak na każdych tego typu zawodach – próbki od producentów, którzy chcą zaistnieć w Niemczech. Jednak to właśnie niemiecki rynek decyduje o całym rynku europejskim. Jest też specyficzny – Niemcy od dekady sami rozlewają i wytwarzają coraz więcej alkoholi. W wielu krajach bardzo wielką wagę przywiązuje się do pochodzenia poszczególnych trunków – rumów, wódek, winiaków, whisky czy likierów. W Niemczech również, jednak coraz większą rolę odgrywają alkohole sprowadzane z różnych krajów, ale starzone i kupażowane nad Renem. Niemcy mają całą rzeszę wspaniałych mistrzów piwnicznych, którym klienci ufają.

Blackforest Wild Whisky, najlepsza niemiecka whisky

To wydanie ISW zostało zdominowane przez giny. Nic dziwnego – świat ogarnęło istne szaleństwo na punkcie tego trunku, a takie kraje jak Włochy czy Francja wyrosły na potentatów w ich wyrobie, zaś w Wielkiej Brytanii w czerwcu odbywała się konferencja dotycząca „tożsamości” ginu. I chyba nie ma dziś kraju na świecie, który nie promowałby własnej marki. Na konkurs przysłano aż 168 próbek!

Nagrodzeni

W tej kategorii wygrał niemiecki Boar Gin z rodzinnej gorzelni ze Szwarcwaldu. Ale najcenniejszy tytuł Spirit of the Year zdobył rewelacyjny likier Coeur du Breuil Liqueur au Calvados Pays d’Auge z francuskiej gorzelni Château du Breuil. Tuż obok niego znalazł się duński Malteser Aquavit. Z kolei największym odkryciem roku okazał się (i to z mojej komisji!) wybitny szyszkowo-sosnowy likier Raritas Zirbenholzgeistlikör z Bawarii.

Wśród winiaków najwyżej oceniono Camus XO Elégance, a najlepszą whisky okazała się Old Particular Strathclyde Sherry Finish 12 Years Old z wytwórni Douglas Laing. Spośród whisky wytwarzanych w Niemczech ten tytuł otrzymała Blackforest Wild Whisky, którą produkuje badeńska wytwórnia Wild w Gengenbach.

Ale wytwórnią roku została wielokrotnie wcześniej i teraz nagradzana słynna piemoncka wytwórnia Distilleria Sabona, która wywiozła w tym roku osiem złotych i trzy srebrne medale!

Pełne wyniki w poszczególnych kategoriach można sprawdzić na stronie konkursu.

Czytaj więcej o konkursie ISW:

Tropikalne degustacje