Gala z okazji premiery przewodnika po polskich restauracjach Gault&Millau, połączona z wręczeniem nagród najlepszym szefom kuchni była niezwykłym, historycznym wręcz wydarzeniem dla polskiej gastronomii.
Gault&Millau to przecież we Francji prawdziwa instytucja. Od 40 lat niezależni, anonimowi recenzenci kulinarni przemierzają Francję i wybrane kraje świata, by znaleźć najlepsze, godne polecania restauracje. Polska dołączyła do rodziny G&M w tym roku, w dużej mierze dzięki Justynie Adamczyk, obecnie szefowej polskiego oddziału, która z niezwykłą determinacją przekonywała francuskich parterów o sensowności projektu pt. Gault&Millau Polska. Wydany przewodnik jest właśnie ukoronowaniem wielomiesięcznych starań jej oraz całego zespołu inspektorów kulinarnych, którzy odwiedzili i ocenili ponad 600 miejsc w Polsce, by finalnie wyłonić 246 restauracji, 93 hotele i 40 tzw. miejsc zakupowych oraz lokalnych producentów.
Na Gali stawiła się cała „armia” ubranych w białe bluzy kucharskie szefów kuchni z restauracji prezentowanych w przewodniku. Wśród nich byli również szefowie nominowani w pięciu kategoriach konkursowych (poniżej lista wszystkich nominowanych). Wśród gości, prócz słynnych szefów kuchni, takich jak Kurt Scheller czy Modest Amaro(wł.) gorzki.., można było wyłowić również aspirujące „gwiazdki” polskiej gastronomii znane z telewizyjnych show kulinarnych.
Gala rozpoczęła się od prezentacji największej gwiazdy czyli samego przewodnika, który żółtym, optymistycznym kolorem okładki zajaśniał ze sceny, na której królował Marcin Prokop, Justyna Adamczyk i Prezes Gault&Millau Côeme de Chérisey.
Później na scenie pojawili się szefowie kuchni, którzy wygrali w poszczególnych kategoriach: Bartosz Budnik – Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef – Agata Wojda, Młody Talent – Witek Iwański, Szef Jutra (kuchnia przyszłości, nowe techniki) – Andrea Camastra oraz crème de la crème czyli wyróżniony tytułem Szef Roku 2015 – Wojciech Modest Amaro. Jednym z nominowanych w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej był współpracujący z magazynem „Czas Wina” Janusz Fic z Dworu Sieraków, a restauracja „Dwór Sieraków”, której Janusz przewodzi, otrzymała w przewodniku aż 2 czapki! (Oceny G&M wyrażone są w piktogramie czapki kucharskiej – skala obejmuje od 1 do 5 czapek.) Sukces to tym większy, że na 246 restauracji opisanych w przewodniku 2 czapki otrzymały 53 restauracje, 3 czapki przyznano trzem a 4 czapki tylko jednej!
Ośmiodaniową kolację przygotował zespół prawdziwych gwiazd z samym Amaro na czele. Wina na kolację dostarczył Dom Wina. Począwszy od starterów przygotowanych przez Pawła Oszczyka, przez kolorowe przysmaki polskie Bartosza Budnika podane jako przystawka z De Neuville TouraineSauvignon 2013 z AOC Touraine od Ackermana z Doliny Loary, świetnie zdekonstruowane ręką Andrea Camastra pierogi ruskie (zdjęcie z lewej), nieco mniej udaną naszym zdaniem zupę z jarmuża z jajkiem Łukasza Budzika, doskonałą żabnicę ze skorzonerą autorstwa Dominika Duraja do której podano De Neuville Chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... 2012 od Ackeramana, wyśmienity schab po polsku z mocno pieczoną kapustą Witka Iwańskiego, z którym ładnie korespondowała Reserva 2009 z Bodegi Ramon Bilbao z Riojahiszp. czer. DOCa z regionu Rioja, prod. z wszystkich czerw.... (...) po olśniewający deser autorstwa Wojciecha Modesta Amaro – wszystkie dania nawiązywały do polskiej tradycji i polskich produktów, wzbogaconych o odrobinę akcentów ze świata. Były to często twórcze inspiracje znanych nam dobrze potraw (np. rozłożone na czynniki pierwsze pierogi ruskie) czy zupełnie autorskie kreacje.Tu najlepszym przykładem będzie propozycja Szefa Roku 2015: słodki „serniczek” z topinambura w gnieździe z buraka z dodatkiem pigwy i czekolady (zdjęcie z prawej). Deser podano z zapaloną świeczką pośrodku, tak by danie przykryte papierową czapką kucharską (symbol przewodnika G&M) przypominało lampion. Kolację zakończyło Porto Fonseca Bin 27 podane do świetnych pralin czekoladowych Barry Callebaut.
Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii przez ostatnie 25 lat i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej. Wszyscy życzymy sobie przecież, by w kolejnych edycjach pojawiało się jak najwięcej czapek oraz pełnych karafek, które oznaczają, że w wyróżnionej piktogramem karafki restauracji dba się również o dobór i najlepsze podanie win.
Pozostali nominowani w kategorii Szef Roku 2015
Dariusz Barański, Restauracja Concept 13, Warszawa
Dominik Duraj, Steampunk Wodna Wieża, Pszczyna
Marcin Filipkiewicz, Restauracja Copernicus, Kraków
Paweł Oszczyk, La Rotisserie, Warszawa
Pozostali nominowani w kategorii Szef Jutra 2015
Martin Gimenez Castro, Restauracja Salto, Warszawa
Tomasz Trąbski, Concordia Taste, Poznań
Rafał Wałęsa, Restauracja Sztuczka, Gdynia
Adam Woźniak, Restauracja Mercato, Gdańsk
Pozostali nominowani w kategorii Młody Talent 2015
Aleksander Baron, Solec 44, Warszawa
Przemysław Błaszczyk, Mañana Bistro & Wine Bar, Chorzów
Łukasz Budzik, Restauracja Acquario, Wrocław
Dominik Narloch, Restauracja Hugo, Poznań
Pozostali nominowani w kategorii Kobieta Szef 2015
Pozostali nominowani w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej 2015
Maciej Barton, Folwark Ustronie, Słupia pod Bralinem
Janusz Fic, Dwór Sieraków, Sieraków
Bogdan Gałązka, Restauracja Gothic, Malbork
Maciej Kobylański, Dwór Stary Chotów, Chotów
Grupa Dom Wina była jednym z partnerów Gali. Jako pierwsi z prawej (siedzą) właściciele wyróżnionego w przewodniku G&M 2 czapkami Dworu Sieraków: Prezes Grupy Dom Wina, Paweł Gąsiorek, z żoną Karoliną Grabowską. Z dyplomem: Janusz Fic, nominowany w kategorii Kuchnia Tradycyjna.