Strona główna Aktualności Nowa sposób otrzymywania win musujących? Długa metoda zbiornikowa

Nowa sposób otrzymywania win musujących? Długa metoda zbiornikowa

Rośnie grupa wytwórców, którzy skłaniają się ku – jak twierdzą – nowemu sposobowi wyrobu win musujących. Polega on na produkcji wina metodą zbiornikową z dłuższym przetrzymywaniem wina nad osadem, co ma je zbliżyć do win wytwarzanych metodą klasyczną, szampańską. Jednocześnie naukowcy podważają w ogóle znaczące różnice w charakterystyce win otrzymywanych oboma sposobami.

Do tej pory dominowały dwie zasady produkcji win musujących (nie zważając na saturację wina), oboma wspomnianymi: zbiornikową i klasyczną. Pierwsze fermentowały i dojrzewały wyłącznie w dużych stalowych zbiornikach, drugie przechodziły fazę „postprodukcji” w butelkach. Pierwsze były młodsze, lżejsze, bardziej owocowe i orzeźwiające oraz przynoszące więcej radości. Drugie – bardzie kontemplacyjne, cięższe i złożone. Różnicę widzieliśmy od razu po cenach flaszek.

Część słynnych apelacji wymaga metody tradycyjnej, jak choćby – co oczywiste – szampan, cavahiszpańskie białe lub różowe wino musujące klasy DO pro... (...), franciacorta czy wszystkie crémanty. Jednak nie jest ona zastrzeżona – wiele wytwórni poza apelacjami również po nią sięgają, co skwapliwie zaznaczają zawsze na etykietach. Metodę zbiornikową łączy się najczęściej z prosecco(wino) – zbiorcza nazwa białych win, głównie włoskich ..., z uwagi na jego gigantyczny sukces, moscato d’asti, ale też z wieloma tańszymi winami. W apelacji prosecco winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) musi spędzić w tanku przepisowo ledwie trzydzieści dni, przy wyrobach tradycyjnych to minimum sięga co najmniej dziewięciu miesięcy.

Teraz wielu producentów, choćby z Brazylii, Argentyny czy Włoch, twierdzi, że istnieje trzecia droga – użycie metody zbiornikowej, ale z przedłużonym przechowywaniem wina w zbiorniku nad osadem, co będzie dawało bardziej złożone wina. Zwą ją sposobem „long charmat”. W tej metodzie wino trzyma się nad osadem w tanku od około sześciu do dwunastu miesięcy. Zapewne ta metoda się przyjmie.

Jednocześnie naukowcy z Uniwersytetu Rio Grande w Brazylii twierdzą, że pomiędzy winami wytwarzanymi metodą tradycyjną i zbiornikową nie ma większych różnic. Ich badanie dotyczyło tego samego wina bazowego wtórnie przefermentowanego oboma metodami. Przy 369 próbkach większość z dwunastu zawodowych kiperów pomyliło się, co do wskazania, jaką metodą otrzymano oceniane wino…

Źródła: m.in. vitisphere.com, daily.sevenfifty.com