Wina naturalne w większym wymiarze. Rusza sprzedaż w pojemnikach bag-in-box

Kalifornijski startup winiarski Big Naturals z siedzibą w Los Angeles rozpoczął sprzedaż win naturalnych w opakowaniach bag-in-box. Kartony również pochodzą z recyklingu i mają być przyjazne otoczeniu. Rozlewane wina pochodzą z obszaru Paso Robles, zaś oferta obejmuje w tej chwili trzy wina odmianowe z rocznika 2022.

Wynika z tego, iż Big Naturals skupuje owoce, a właściwe gotowe wina od kilu wytwórców z Paso Robles, w swojej wytwórni kupażuje je, stabilizuje, standaryzuje oraz siarkuje i rozlewa do trzylitrowych kartonów, co odpowiada czterem flaszkom. Definicji win „naturalnych” jest kilka, jednak przy takim sposobie wyrobu i pakowania jest oczywiste, iż winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) musi być zdatne do konsumpcji przez dłuższy czas. Firma podaje, że można je pić przez sześć tygodni (sic!) po otwarciu, przy założeniu, iż wino będzie przechowywane w lodówce.

Przyglądając się stylowi opakowań, które przypominają duże kartony luksusowych papierosów oraz cenom (65 dolarów za pudełko na stronie firmy) jest oczywistym, iż w segmencie bag-in-box producent celuje w półkę premium. Big Naturals sprzedaje w tej chwili trzy wina: białe z rzadkiej odmiany Picpoul, czerwone GrenacheGrenache, zwany także garnachą, jest hiszpańsko-francusk... oraz tę samą odmianę w wersji roséfrancuski termin określający wino różowe, który zrobił... (...) w „stylu” prowansalskim.

Popularność wina musi być spora, bowiem wersja różowa została już dawno wyprzedana, choć napój trafił na rynek w pierwszych dniach maja tego roku. Jeśli pomysł okaże się trafiony, należy się zatem spodziewać kolejnych propozycji ze strony Big Naturals.

Źródła: m.in. pasoroblesdailynews.com, bignaturalswine.com