Są takie chwile w życiu amatorów wina, w których przychodzi ochota na odrobinę dobrego sauternes, sherry, porto czy muscata de rivesaltes. Wytrawnyokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... amator wina oczywiście zna się na rzeczy.
Jeśli jest aż tak wytrawny, że jego upodobania zwykle nie przekraczają granicy trzech gramów cukru resztkowegoekstrakt cukrowy.Niesfermentowany cukier pozostały w winie ... w litrze wina, to jest wysoce prawdopodobne, że nie posiada także stosownych kieliszków, aby degustować słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.. trunki.
Pamiętajmy, że kieliszek pełni funkcję szczególną, bo jest niejako strażnikiem naszych zmysłów. Przenosi winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) z butelkityp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr... lub karafki, wprowadza je na język i podniebienie. Wcześniej umożliwia nam identyfikację lotnych składników wina uwalniających się stopniowo ponad jego powierzchnią. Jeszcze wcześniej, na etapie analizy wzrokowej, nie powinien w najmniejszym stopniu przeszkadzać w podziwianiu barw, refleksów i odblasków.
O wpływie nieodpowiedniego kieliszka na percepcję wina można przekonać się doświadczalnie. Wystarczy to samo wino degustować w naczyniach różnego kształtu, wykonanych rozmaitą techniką i z innych materiałów. Różnice będą naprawdę wyczuwalne.
Co więc ma decydujący wpływ na jakość kieliszka? Przede wszystkim kształt, dalej wielkość i wreszcie materiał, z którego jest wykonany. Na to wszystko nakładają się zwyczaje i tradycje lokalne, które wskazują najlepsze rozwiązanie dla win danego typu lub z danego regionu.
Kiedyś la copita było tylko zdrobnieniem od hiszpańskiego la copa (kieliszek – kieliszeczek). Dziś nazwą tą określa się niewielki kieliszek przeznaczony do sherry. Dosyć mała czasza o tulipanowym kształcie, zwykle o pojemności około 120-150 ml pozwala odpowiednio docenić wszystkie walory tego unikalnego trunku.
Charakterystyczne dla wszystkich win słodkich jest to, że podajemy je schłodzone. Dla sherry to 9-14 stopni (w zależności od gatunku), dla malagi 6-7, dla sauternes 8, montbazillac i muscatMuscat to jedna z najstarszych, najpopularniejszych i&n... de rivesaltes 10 stopni. Z tego względu zwracajmy uwagę także na nóżkę kieliszka. Powinna być dostatecznie długa, aby dłonią zbyt szybko nie ogrzewać czaszy z winem.
Kieliszki – zasady ogólne
• zapomnijmy o kolorowym szkle, wzorkach, ozdobnych szlifach i emaliowanych dekoracjach (wyjątkiem są kieliszki do win alzackich, gdzie zielony kolor nóżki dodaje nieco ciekawych refleksów
• pamiętajmy, że zbyt grube szkło kieliszka zniekształca percepcję wina
• używajmy tylko kieliszków, których czasza jest dostosowana do rodzaju podawanego wina
• unikajmy nadlanego (zaokrąglonego) brzegu kieliszka, bo ma to wpływ na jakość naszych doznań; szukajmy kieliszków o brzegach jak najcieńszych
• kieliszki do wszystkich win (z wyjątkiem szampana) muszą umożliwić „zakręcenie” winem w celu wydobycia kolejnych aromatów
• dbajmy o właściwe napełnianie kieliszków: nie za mało, ale i nie za dużo