Strona główna CCWA Międzynarodowy konkurs win zimnoklimatycznych

Międzynarodowy konkurs win zimnoklimatycznych

Cool Climate Wine Awards 2019

Pierwsza edycja Cool Climate Wine Awards, międzynarodowego konkursu win zimnoklimatycznych organizowanego przez naszą redakcję, odbędzie się już w kwietniu!

Im cieplej się robi w Śródziemnomorzu, im wyżej skaczą rejestry alkoholu w winach z południa Włoch czy Francji, tym bardziej wyrazisty staje się specyficzny styl wina z północy Europy, i to nawet dla niewprawnych konsumentów. „Bardzo północny ten merlot”, „klasyczne winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) z zimnego klimatu” – słyszymy. I wcale nie są to obelgi, wręcz przeciwnie! Już nie tylko zblazowani blogerzy i znudzeni krytycy winiarscy uciekają od wysokich procentów i win o konsystencji syropu. Także masowy odbiorca, przynajmniej w krajach o dużej i długiej kulturze winiarskiej, stawia dziś na lekkość i elegancję.

Projekt jednego z medali CCWA | © Czas Wina

Im cieplej jednak na południu (lub na północy, jeśli myślimy o południowej półkuli), tym trudniej porównywać ze sobą jakość klasycznych win ciepło- i zimnoklimatycznych. Czy wspomniany północny merlotMerlot to jedna z najbardziej znanych i rozpowszec... (dajmy na to z Moraw czy Małopolski), wrzucony między bombastyczne merloty z Kalifornii lub Australii, mógłby zostać doceniony podczas konkursu winiarskiego?

Z tych wątpliwości zrodziła się idea zorganizowania bodaj pierwszego w Europie konkursu, podczas którego międzynarodowe grono sędziów z 11 krajów oceniać będzie wyłącznie wina produkowane w zimnych i bardzo zimnych strefach klimatycznych.

Czym jest wino zimnoklimatyczne?

Cóż to jednak znaczy, że wino jest „cool climate”? Czy istnieje definicja takiego produktu? Niestety nie, a rzecz od lat jest przedmiotem rozmaitych debat i sporów. Klimaty klasyfikuje się różnie, zgodnie z przyjętymi „miejscowo” metodologiami, a to mierząc liczbę dni słonecznych w roku, a to ustalając górną granicę średniej temperatury w sezonie wegetacyjnym, a to wreszcie stosując tzw. sumę temperatur efektywnych zwaną także stopniodniami (GDD, czyli growing degree days), jak w przypadku słynnej amerykańskiej skali Winklera. W krajach Unii Europejskiej rzecz jest o tyle prosta (przez co niekoniecznie mniej dyskusyjna), że obowiązuje tu sześć stref klimatycznych:

  • A (najzimniejsza, w której winogrodnictwo uważa się za szczególnie trudne przedsięwzięcie. Należą tu wszystkie regiony Niemiec prócz Badenii, ponadto m.in. Belgia, Luksemburg, Holandia, Wielka Brytania, Czechy bez Moraw oraz Polska),
  • B (chłodna, ale z dużym potencjałem winogrodniczym: m.in. niemiecka Badenia, Austria, Morawy, Szampania, Alzacja, Dolina Loary, Słowacja, czy chłodniejsze rejony Słowenii i Rumunii),
  • C (podzielona na cztery podkategorie, od najmniej do najbardziej ciepłej, obejmuje bardziej południowe kraje Europy).

Na potrzeby konkursu Cool Climate Wine Awards tę ostatnią skalę przyjęliśmy jako punkt odniesienia. W szranki staną więc w kwietniu wina wyprodukowane wyłącznie w strefie A lub B Unii Europejskiej oraz w krajach/regionach o podobnych warunkach klimatycznych poza Unią (np. w Szwajcarii), które spełniają jeden z poniższych warunków:

  • suma stopniodni (GDD) w skali Celsjusza nie przekracza 1389 jednostek,
  • maksymalna średnia temperatura okresu wegetacji nie jest wyższa niż 16°C.
Na niebiesko zaznaczone są kraje Europy, które należą do stref A i B. | mapa © Czas Wina

Kto może wziąć udział w CC Wine Awards?

Oznacza to, że z konkursu wypadną wina włoskie, portugalskie, hiszpańskie czy bałkańskie, zaś z francuskich zakwalifikują się tylko te z północnych regionów oraz Burgundii, Jury czy Sabaudii. Z południowej półkuli przyjmowane będą wina wyłącznie z dalekiego południa Argentyny czy Chile (Rio Negro, Lake District), australijskiej Tasmanii, chłodniejszych regionów Nowej Zelandii (Central Otago, Marlborough), ponadto z całej Kanady i amerykańskich stanów Washington oraz Oregon.

Bez wątpienia Cool Climate Wine Awards stanie się także doskonałą okazją dla polskich producentów, by stanąć w szranki z kolegami z sąsiednich krajów o podobnych warunkach wyjściowych, co trudno jest osiągnąć w przypadku większości międzynarodowych konkursów winiarskich. Zgłoszenia przyjmowane są przez stronę www.ccwineawards.com do 25 lutego.

Zobacz stronę www konkursu

Konkursowi patronuje m.in. Národni Vinařské Centrum z Moraw, kieliszki Authentis dostarcza Spiegelau, zaś drukarnia Color Press oferuje wszystkim uczestnikom zniżki na produkcję ekskluzywnych etykiet.