Strona główna Tagi Trendy

Tag: trendy

Zmiany w królestwie rieslinga

Kiedy Sabina Mosbacher, dziś uznana producentka z Forst w Palatynacie, pod koniec lat 80. kończyła Geisenheim, obok ponad setki studentów w ławach tej szacownej uczelni zasiadało raptem kilka studentek. Większość pochodziła z rodzin winiarzy, którym przydarzył się „pech” nieposiadania męskiego potomka. Dziś takie myślenie to anachronizm – na wydziale kształcącym enologów blisko połowa studentów to kobiety, a utworzony kilka lat temu kierunek – Międzynarodowy handel winem – panie wprost zdominowały.

Cel sommeliera

Podczas moich licznych podróży niezmiennie staram się ograniczyć emisję dwutlenku węgla do atmosfery, ale oczy mam szeroko otwarte. Cały czas uderza mnie kontrast pomiędzy światem rozwijającym się a tym rzekomo już rozwiniętym – Europą, Stanami Zjednoczonymi, Australią i Nową Zelandią.

Wino w obiegu zamkniętym. Wpływ winiarstwa na środowisko

Większość z nas, miłośników wina, bywa zdumiona lub nawet oburzona, słysząc o szkodliwym wpływie winogrodnictwa i winiarstwa na środowisko naturalne. Przyzwyczailiśmy się trucicielstwo kojarzyć z dymiącymi kominami fabryk czy odpadami radioaktywnymi, na pracę winiarzy zaś spoglądać przez sentymentalno-sielankowe filtry, budowane podczas wakacyjnych odwiedzin u niewielkich garażowych producentów południa Europy.

Walka stała się faktem. Zmiana klimatu

Nie trzeba nikogo przekonywać, że zmiana klimatu ma wpływ na uprawę winorośli i produkcję wina. Zagrożenia spowodowane zaburzeniem równowagi klimatycznej to nie tylko wzrost temperatury, ale też susze, powodzie i inne gwałtowne zjawiska atmosferyczne występujące o nietypowych porach roku.

Płaskie ekobutelki na wino

@import url('https://fonts.googleapis.com/css?family=Spectral:400i'); h2 { font-size: 18px; font-weight: 600; margin-top: 15px; margin-bottom: 0; } .cytat{ display:block; margin-top: 1.5em; margin-bottom: 1.5em; margin-right: 4em; margin-left: 3em; padding-left: 4em; padding-top: 0.3em; font-family: Spectral, serif; font-style: italic; font-weight: 400; font-size: 1.3em; line-height: 1.35; color: #990969; border-top: 1px...

Porto – jak feniks z popiołów

Dawno temu, we wczesnych latach 90, poproszono mnie o wygłoszenie mowy po kolacji w słynnej Factory House w Oporto, miejscu spotkań dla wszystkich zainteresowanych czymś, co ja...

Wina millenialsów, czyli Instagram rządzi

Wśród mediów społecznościowych największy wpływ na nasze zachowania przy wyborze wina ma Instagram. Media społecznościowe – co oczywiste – nie ominęły także rynku winiarskiego...

Przełomowe oznaczenia

Wszystko wskazuje na to, iż na winiarskiej mapie pojawi się wkrótce nowy termin typologiczny. Nie powstaną oczywiście nowe wina, ale zmieni się przydział klasyfikacyjny dla wielu już istniejących. W dużym skrócie chodzi o wina „zmanipulowane” (Die manipulierte Weine).

Filozof od zadań specjalnych

Z Thomasem Klingerem, dyrektorem dystrybucji w winiarni Bründlmayer w Kamptal, a przy okazji bratem Willego Klingera, szefa austriackiego Weinmarketingu (AWMB), rozmawia Wojciech Gogoliński.

Szklana rewolucja?

W branży winiarskiej zapowiada się kolejny zwrot w kierunku ochrony środowiska. Jest kilka propozycji. Najważniejsza dotyczy tego, aby butelki były ponownie wykorzystywane do rozlewu wina zamiast robienia z nich tłuczki i przetapiania na nowe butelki.

Newsletter

Prenumerata

Zamów prenumeratę miesięcznika Czas Wina

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Zamów e-wydanie miesięcznika Czas Wina

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?