Płaskie ekobutelki na wino

tekst ukazał się w „CW” nr 99, maj 2019 | kup ten numer | prenumerata | e wydanie

ekobutelki na wino
ekobutelki na wino Garçon Wines

Rynek zna wiele opakowań używanych w dystrybucji wina, ale żadne z nich nie jest idealne. Szklana butelkatyp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr... jest najbardziej popularna, ale jej kruchość i ciężar powodują nieuniknione straty towaru podczas przewozu, zwiększone koszty transportu i emisję dwutlenku węgla.

Mniejszy ciężar i mniejsza przestrzeń pozwalają pomieścić na palecie więcej wina, nie zmieniając przy tym jej ciężaru. Oznaczać to może mniejsze zużycie paliwa dzięki rzadszym transportom i mniej CO2 uwolnionego do atmosfery.

Także ich produkcja jest nieobojętna dla środowiska, choć dzięki recyklingowi ten problem jest coraz mniej istotny. Inne pojemniki stosowane są marginalnie, ponieważ wszystkie mają jedną podstawową wadę: nie są szklanymi butelkami. I koło się zamyka. Firma Garçon Wines z Wielkiej Brytanii ma pomysł na kompromis. Zaproponowała butelkityp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr... PET, pochodzące w całości z odzysku i ważące jedynie 63 gramy. To o 80 procent mniej niż szklane o tej samej pojemności. Ich spłaszczony kształt sprawia, że łatwiej je pakować. W specjalnie zaprojektowanych kartonach mieści się 10 butelek, osiem na stojąco, dwie na leżąco.

Ekobutelki na wino a utlenianie

Mniejszy ciężar i mniejsza przestrzeń pozwalają pomieścić na palecie więcej wina, nie zmieniając przy tym jej ciężaru. Oznaczać to może mniejsze zużycie paliwa dzięki rzadszym transportom i mniej dwutlenku węgla uwolnionego do atmosfery. Butelki PET mają jednak poważne wady. Są przepuszczalne dla tlenu, który po pół roku jest w stanie kompletnie zniszczyć wino. Według Santiago Navarro, założyciela Garçon Wines, technologia „oxygen scavenger” (specjalna warstwa poliestru blokującego przepływ tlenu) ma lepiej zabezpieczać winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) przed zepsuciem (utlenianiemzmiany fizykochemiczne zachodzących w winie (lub moszczu) p...). Czas pokaże, czy jest ona skuteczna. A czy rynek przyjmie wino z plastikowej butelki wyglądającej jak detergent, to już inna historia.

Szklana rewolucja?

Od amfory do butelki

Dbamy o wino. O pożytkach z winiarki