Strona główna Rekomendacje Inne gatunki Podwójne życie smakosza

Podwójne życie smakosza

Georgeanne Brennan od zawsze interesowała się kuchnią i kochała gotować. Już jako siedmiolatka przejawiała szczególne uzdolnienia w tej dziedzinie gotując i piekąc z rodzicami, a potem systematycznie rozwijała swe zainteresowania kulinarne.

Dopiero jednak w Prowansji, gdzie zamieszkała na początku lat 70., zrozumiała w pełni, jaką rolę może odgrywać w życiu jedzenie, bez względu na miejsce zamieszkania. Pomimo niekłamanej fascynacji Prowansją i jej mieszkańcami, wśród których znalazła prawdziwy dom, nie zdecydowała się osiąść w tym pełnym słońca zakątku na dobre. Po kliku latach wróciła do Kalifornii, aby odtąd dzielić życie pomiędzy te dwie, jakże różne krainy. Dowodem na to, jak ważną rolę odegrał w jej życiu prowansalski dom jest książka Świnia w Prowansji stanowiąca luźny zbiór opowieści dotyczący ludzi, miejsc, posiłków, zwierząt i specjałów lokalnej kuchni dodatkowo okraszony przepisami nawiązującymi do motywów przewodnich poszczególnych rozdziałów. Ponieważ każdy z nich stanowi osobną opowieść, a całość pozbawiona jest układu chronologicznego, książkę można otworzyć w dowolnym miejscu dając się ponieść feerii prowansalskich barw i zapachów, zarówno mających swoje źródło w kuchni, jak i tamtejszej przestrzeni. Oderwanie się od otaczającej nas aktualnie szaroburej rzeczywistości murowane.


Świnia w Prowansji
Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji

Georgeanne Brennan
Wydawnictwo Czarne
Wołowiec, 2010
Cena: 32,50 zł