autowinifikator

    tzw. system Ducelliera, autofermenter; rodzaj kadzi fermentacyjnej używanej przy produkcji win czerwonych.

    Urządzenie to zostało opracowane w latach 50. ubiegłego wieku z myślą o masowej produkcji wina we francuskiej wówczas Algierii. W wielu regionach bowiem brak energii elektrycznej uniemożliwiał tam zastosowanie mechanicznych pomp i mieszadeł stosowanych w innych typach zbiorników do winifikacji win czerwonych. W latach 60. system ten zaczęto powszechnie stosować przy produkcji porto, a ostatnio zdobywa coraz większą popularność także w Australii.

    Zasada działania autowinifikatora opiera się na ciągłym przepompowywaniu fermentującego moszczu w celu zmieszania go ze skórkami winogron. Odbywa się to przy wykorzystaniu naturalnego ciśnienia dwutlenku węgla, który wydziela się w trakcie fermentacji. Jest to zwykle betonowy, rzadziej stalowy zbiornik podzielony na dwie komory: dolną, główną komorę fermentacyjną i umieszczoną wyżej mniejszą (często otwartą od góry), służącą jako swego rodzaju „wieża ciśnień”. Po całkowitym napełnieniu dolnej komory moszczem pływaki zamykają zawór umożliwiający ujście gazów, a powstające nadciśnienie dwutlenku węgla wypycha część moszczu przez rurę do górnej komory.

    Kiedy poziom płynu w dolnej komorze odpowiednio opadnie, pływaki otwierają zawór gazów oraz syfon, którym spływa moszcz z górnej części zbiornika. Spadający z pewnej wysokości strumień moszczu rozbija i zwilża kożuch skórek winogron. Po ponownym podniesieniu się poziomu w dolnej komorze znów następuje zamknięcie zaworów, wzrost ciśnienia, przepompowanie moszczu do górnej części itd.

    Zaletą autowinifikatora jest przede wszystkim prostota jego konstrukcji i niezawodność, a także duża skuteczność procesu maceracji oraz niskie koszty eksploatacji. Ciągły przepływ moszczu pozwala w stosunkowo krótkim czasie wydobyć maksimum barwnika i garbników ze skórek winogron. Proces ten nie wymaga dodatkowej energii i odbywa się właściwie bez obsługi. Jest to więc urządzenie szczególnie przydatne przy produkcji na skalę przemysłową ciemno zabarwionych, garbnikowych win czerwonych.