Wszyscy potrzebujemy w życiu odnośników, rzeczy wzorcowych. Bardzo ułatwiają nam ogląd sytuacji, zwłaszcza w okresie nauki. Do tego również odwołują się wszelkie przewodniki winiarskie, z których korzystamy.
Nasze dalsze zainteresowanie winem i pogłębianie wiedzy szybko weryfikuje wiedzę książkową. Ocena konkretnego wina przypomina bowiem sytuację, kiedy pani od polskiego pytała nas, co autor miał na myśli. W przypadku wina, nawet kiedy widzimy w magazynach precyzyjne opisy specjalistów, często wydaje nam się, że nasze wrażenia są cokolwiek inne. I nie ma nic w tym złego – na ocenę wina wpływ ma wiele czynników zewnętrznych, jak i nasz nastrój.
Nieco wbrew temu postanowiliśmy jednak wrócić do książkowych podstaw. Wybraliśmy wina najbardziej typologicznie charakterystyczne. Zobaczcie, jak nam poszło!
Wojciech Gogoliński
Wojciech Giebuta
Gewurztraminer
Domaine(fr.) posiadłość, majątek, gospodarstwo.. Rieflé-Landmann
AOC Alsace, Francja
Bogactwo i różnorodność, a nawet niespójność aromatów i smaków utrudniają łączenie go z większością potraw. Wyjątkiem, który zawsze przytaczam, są dania kuchni orientalnych, które cechuje pełnia niezwykle mocno pachnących i intensywnych przypraw. W kuchni indyjskiej, tajskiej czy chińskiej co rusz natkniemy się na zestawienie słodkiego z kwaśnym, łagodnego z pikantnym, lekkiego z niebywale mocnym. Takie właśnie jest polecane przeze mnie wino z posiadłości należącej do Jeana-Claude’a Rieflé. Doskonałe i pyszne samo w sobie. Tym razem degustowałem w towarzystwie wyśmienitego curry z kurczaka i cukinii. To naprawdę działa!
Justyna Korn-Suchocka
Lyngrove Collection Shirazfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ...
Lyngrove Estate
Stellenboschmiasto w południowo-zachodniej części Kraju Przylądkoweg... (...), RPA
Mamy tu bowiem do czynienia z przypadkiem pysznie klasycznym, można by rzec akademickim: o średniej tężyźnie fizycznej, za to z porządną, inteligentną shirazową taniną, czystym aromatem ciemnych owoców: jagód, porzeczek, kwaśnych wiśni oraz pieprzu. Pieprz jest czarny i zdecydowanie pikantny, więc kto lubi takie rzeczy, znajdzie sporo przyjemności w obcowaniu z tym winem. A jak ktoś nie znajdzie, to powinien repetować i powtarzać. Aż znajdzie.
Używane do potraw mięsnych, niezbyt tłustych, do warzyw grillowanych, ryb z ostrymi sosami pomidorowymi, może doprowadzić do powstania związku wyjątkowo trwałego, choć, jak to ze szkolnymi romansami bywa, pewności nie ma żadnej.
Colombelle L’Original
Plaimont Producteurs
IGP Côtes de Gascogne
Region Południowo-Zachodni, Francja
Zamawiając wino w jednej z paryskich kawiarni, szczególnie latem, trafić na Colombella można często.
Wino to przebojem zdobyło francuski rynek. Świeżość i aromatyczność jest jego cechą główną. Zrobiono je w Gaskonii, na południowym zachodzie Francji. Mało znana w świecie odmiana colombard daje wino o bardzo rześkich aromatach z cytrusową dominantą i dobrą głęboką kwasowością. Wino na lato, do ogrodu, na wycieczkę pod gruszę. Raczej do picia solo, choć z letnimi sałatkami zagra bardzo dobrze. Pamiętać trzeba o porządnym schłodzeniu bo odpowiednia temperatura jest kluczowe dla tego wina. Warto jeszcze pamiętać o jednej sprawie. Pierwsza butelkatyp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr... tego wina bardzo szybko się kończy, dlatego warto od razu nabyć kilka.
Michał Bardel
El Vínculo Gran Reserva Edición Limitada
Grupo Pesquera
DO La Mancha, Hiszpania
Kto jak kto, ale Alejandro Fernández potrafi. Jeden z ojców apelacji Ribera del Duero nie miałby czego szukać w tym winiarskim zakątku świata, gdyby nie potrafił mistrzowsko obchodzić się z dębem. Ale El Vínculo Gran Reserva, którą Państwu polecam jako książkowy przykład wina w stylu „czerwone-potężne-beczkowe”, wcale w Riberze nie powstała. El Vinculo to jedna z czterech bodeg Grupo Pesquera, jedyna, którą Alejandro stworzył w regionie La Mancha, znanym podówczas (a i dziś w dużej mierze) z win do prawda niedrogich, ale z rzadka wybitnych. Tym winem od lat udowadnia, że dobra ręka, tempranillo i amerykański dąb mogą dać piorunujący efekt nie tylko w takich apelacjach jak Ribera czy Riojahiszp. czer. DOCa z regionu Rioja, prod. z wszystkich czerw.... (...). Wino jest nieprawdopodobnie głębokie, wielowarstwowe (warto je pić z kilkugodzinnymi przerwami, świetne nawet dwa dni po otwarciu), a 36 miesięcy w amerykańskiej beczce utrwaliło w nim, tuż za dojrzałym owocem, nuty wanilii i tytoniu.
Artur Boruta
Yarden Katzrin Chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp...
Golan Heights Winery
Galilea, Izrael
Winem zachwycają się wszyscy światowi krytycy (89 p. od „Wine Enthusiast”, 91 p. „Wine Spectator”) i ja również nie będę zbyt oryginalny: to jedno z najbardziej wyrazistych, charakternych i pełnych strukturalnie chardonnay, jakie dane było mi kosztować. Kiedy zatem usłyszałem temat obecnego wyboru redaktorów (nowy rok szkolny wiąże się w mojej wyobraźni z pierwszym krokiem w stronę barwnej, ale chłodniejszej pory roku), niemal poczułem na podniebieniu smak wina Yarden Katzrin Chardonnay.
Wino to posiada wyraźny charakter wina czerwonego: mocne aromaty, w tym ostro wyczuwalna beczka (wino leżakuje w beczkach z dębu francuskiego 9 miesięcy nad osadem), złożoną strukturę w ustach, o wyczuwalnych nutach mocno dojrzałych owoców o białym miąższu przyprawionych dalekowschodnimi ziołami, z maślano-waniliowymi niuansami. Podawane w temperaturze około 10–12 stopni jest znakomite. Uwypukla cechy atrakcyjnego chardonnay jednocześnie zachowując moc wina tanicznego. Wino na przełom lata i jesieni niemal idealne!
Dorota Romanowska
Primo Rosso
Farnese Vini
IGT Puglia, Włochy
DEGUSTUJEMY W KIELISZKACH SPIEGELAU