syrah (shiraz)

    francuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie w południowej Francji, a także jako shirazfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... w Australii.

    Zależnie od tego, na kim wzorują się producenci, używają jednej z dwóch nazw.

    Syrahfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... jest podstawową odmianą nad Rodanem i w ogóle południowej Francji, ale dziś już zdecydowanie zaliczaną do wielkich „internacjonałów”. I to do tego stopnia, że trudno znaleźć kraj, w którym nie próbowano by jej uprawiać, choć odmiana lubi raczej cieplejsze i suchsze rejony. Powodem jej kariery jest to, iż daje mocne, bogatebogate – termin degustacyjny na określenie wina, w który... (...), intensywnie zabarwione wina, znacznie zyskujące po dłuższym leżakowaniu, kiedy to stają się stosunkowo „miękkie”, a nawet delikatne. Niemniej winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) zawsze powinno dojrzewać przynajmniej rok.

    Legenda mówi, że to właśnie wino z odmiany syrah stało się przedmiotem cudu w Kanie Galilejskiej. Jej faktyczne pochodzenie przez długi czas nie było jasne: część naukowców skłaniała się ku twierdzeniu, że nazwę wywodzi z sycylijskich Syrakuz, inni utrzymywali, że jest to jedna z najstarszych odmian uprawianych w starożytnej Persji w okolicach miasta Shiraz. Ostatnie badania genetyczne pokazują, że wywodzi się jednak z południa Francji. Pod nazwą shiraz jest bardzo popularna w Australii. Syrah nad Rodanem (Châteauneuf-du-Pape, Côtes-du-Rhône), i w Langwedocji, gdzie wdarł się przebojem, jest wykorzystywany głównie w kupażach – wyjątkiem są słynne czerwone wina Północnego Rodanu (Hermitage, Côte-Rôtie, Saint-Joseph). Ostatnio bardzo popularne stało się (na wzór rodański) dodawanie do czystego syrah nieco wina z odmiany viogner, co wzbogaca jeszcze bardziej jego aromatyczność i łagodzi ostrość całego kupażu. Czasami obie nazwy pojawiają się na etykiecie. Często także po wyborze nazwy możemy wstępnie ocenić zamiary producenta: syrah – styl bardziej rodański, shiraz – styl nowoświatowy.

    Inne nazwy: brak.

    Aromaty: owoce (jeżyny, maliny), kwiaty (fiołki), skóra, pieprz, przyprawy korzenne, z nutami dżemowymi. Obszary upraw: Francja (gł. Dolina Rodanu), Australia, Kalifornia, Ameryka Południowa, RPA, Hiszpania.

    Ważne! Nie ma nic wspólnego z odmianą petite sirah (durifrzadka odmiana czerwonych winogron, uprawiana głównie w St... (...)).