5 października 2019, godzina 18.00, Dwór Sieraków
Uroczysta
gala i bal
z okazji przyznania tytułów
Człowiek Roku 2019magazynu „Czas Wina”
Judy i NealowiIbbotsonom

Balowy wieczór pełen niespodzianek
• elegancki bal przy muzyce na żywo do późnej nocy• muzyka lat 60. i 70. w najlepszym stylu• laudacja na cześć Laureatów
Eleganckie przyjęcie w Dworze Sieraków słynącym z doskonałej kuchni
• intrygujące połączenia dań i win• światowa kuchnia w nowej interpretacji• komentarze przygotowane przez dziennikarzy winiarskich
Komentowana degustacja win Saint Clair
podczas której dowiesz się: • jak doszło do wielkiego cudu w Nowej Zelandii• jak Ibbotsonowie budowali potęgę winiarską na końcu świata• dlaczego Nowa Zelandia jest rajem dla winorośli

Program Gali
Wieczór uświetni pięciodaniowa kolacja z winami podawana w trakcie Gali oraz Bal przy muzyce lat 60. i 70. wykonywanej na żywo
od 17.30 aperitif 18.00 powitanie Laureatów, rozpoczęcie kolacji i balu19.00–20.00 degustacja komentowana win, prezentacja Laureatów i ich winiarni 20.00 Kolejne dania i taneczne przerywniki Laudacja na cześć Laureatów, oficjalne nadanie tytułów Człowiek Roku 2019
Wykwintny tort od firmy Consonni
22.00 Otwarcie wine baru i kontynuacja balu
00.30 Zakończenie Gali, odjazd autobusu do Krakowa
Degustacja flagowych win Saint Clair
Podczas Gali, której częścią będzie komentowana degustacja win z udziałem Laureatów, podane zostaną wina Saint Clair:

Saint Clair Marlborough Origin Sauvignon Blanc 2017
Moc alkoholu: 12,5% | Cukier resztkowy: 4,2 g | Kwasowość: 7,4 g

Saint Clair Dawn Methode Traditionnelle 2014
Moc alkoholu: 12% | Cukier resztkowy: 6,2 g | Kwasowość: 7,1 g

Saint Clair Marlborough Origin Pinot Noir 2017
Moc alkoholu: 13,5% | Kwasowość: 5,7 g

Godfrey’s Creek Reserve Noble Riesling 2018
Moc alkoholu: 12,5% | Cukier resztkowy: 167 g | Kwasowość: 10,3 g

Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc 2018
Moc alkoholu: 12,5% | Cukier resztkowy: 2,3 g | Kwasowość: 7,5 g

Saint Clair Pioneer Block 17 Plateau Merlot 2016
Moc alkoholu: 13,5% | Kwasowość: 5,7 g

Saint Clair Pioneer Block 15 Strip Block Pinot Noir 2017
Moc alkoholu: 13,5% | Kwasowość: 5,3 g
Menu kolacji
ApéritifWino specjalne „Mus to Mus” z okazji setnego wydania magazynu „Czas Wina”,AT Roca Brut Reserva, DO Clàssic Penedès, Katalonia
Amuse-bouche
I przystawka
Pstrąg z Zielenicy wędzony na drewnie bukowym z kawiorem, ogórkiem i kremem chrzanowym
Saint Clair Dawn Méthode Traditionnelle 2014
II przystawka
Filet z perliczki z farszem muślinowym, pieczoną marchwią i demi glace z agrestem i morelami
Saint Clair Marlborough Sauvignon Blanc 2017
Degustacja komentowana win
Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc 2018
Saint Clair Pioneer Block 15 Strip Block Pinot Noir 2017
Saint Clair Pioneer Block 17 Plateau Merlot 2016
III przystawkaKrem z raków z szyjkami rakowymi, duszonym porem i crème fraîche
Danie główne
Jagnięcina spod Gdowa wolno pieczona z miętą, gorczycą, nasionami kminu i ziemniakami z czosnkiem i dynią
Saint Clair Marlborough Pinot Noir 2017
Deser
Tort Consonni
Godfrey’s Creek Reserve Noble Riesling 2018

Spotkaj ludzi, którzy stworzyli
legendę nowozelandzkiego wina
Trudno uwierzyć, jak młodziutka jest tradycja winna Nowej Zelandii. Pierwsze wino nowozelandzkie, na które świat zwrócił łaskawie uwagę, powstało zaledwie 33 lata temu. Zanim jednak usłyszeliśmy o słynnym sauvignon blanc z Cloudy Bay, Neal Ibbotson, mało wówczas znany inżynier rolny, miał już swoje winnice w regionie, który znał był jak mało kto, dokonując tam iście benedyktyńskich badań nad glebą. I jak mało kto wierzył w potencjał tego miejsca. Dziś Neal Ibbotson oraz jego żona Judy, którzy wkrótce odbiorą z naszych rąk nagrody „Człowieka Roku 2019”, to powszechnie szanowani nestorzy nowozelandzkiej sztuki winnej, doskonale rozpoznawalni w Polsce, do której wysyłają niezmiennie świetne wina od wielu lat. Rozpoznawalni także dlatego, że przez długie lat zespołowi ich winemakerów szefował sam Matt Thomson, laureat zaszczytnego tytułu najlepszego twórcy win białych na świecie, przyznawanego przez The International Wine Competition.
Więcej o laureatach ->