Od 9 do 11 czerwca 2017 na Pl. Wolnica najważniejszy będzie chleb. Obok wypieków prezentowane będą regionalne produkty oraz wina z małopolskich winnic.
Gościem specjalnym Święta będą Chleb Prądnicki i Krakowski Obwarzanek, dwa produkty ze stolicy Małopolski, zarejestrowane w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenia Geograficzne.
W piątek, 9 czerwca w samo południe wystawcy otworzą swoje stoiska z produktami regionalnymi pokazując to, co najlepsze i najsmakowitsze. Jedną z atrakcji będzie prezentacja win z małopolskich winnic – organizatorzy zapraszają na plac Wolnica do godz. 19.
W sobotę stoiska będą otwarte w godz. 9 – 20.30. O godz. 11.30 zagra orkiestra Kopalni Soli w Wieliczce. Uroczyste otwarcie Święta Chleba nastąpi o godz. 12. W godz. 12.30 – 14 zaplanowane są edukacyjne warsztaty piekarskie poświęcone chlebowi prądnickiemu i obwarzankowi krakowskiemu. Warsztaty poprowadzi Mistrz Piekarski – Antoni Madej. O godz. 14 wystąpi zespół Andrusy, a o 18.00 przewidziany jest koncert muzyki wiedeńskiej.
W niedzielę kolejne atrakcje z występami i warsztatami dla dzieci – święto potrwa od godz. 8.30 do 18.30.
Święto obchodzone jest pierwszy raz bez Kazimierza Czekaja, piekarza i jednego ze współpomysłodawców i organizatorów Święta Chleba. Tegoroczna edycja jest jemu dedykowana.
Organizatorem wydarzenia są Stowarzyszenie Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych, Urząd Miasta Krakowa, Krakowskie Biuro Festiwalowe i Krakowski Cech Piekarzy, a Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego jest Partnerem Głównym tego wydarzenia.
Magazyn „Czas Wina” jest patronem medialnym wydarzenia.