Wiadomo: kraj podzielił się na lepszy i gorszy sort. Gdzie przebiega linia podziału, nikt do końca nie wie, choć niektórzy zaczęli już nosić t-shirty z napisem „gorszy sort”. A jak to jest z winami?
Czy wina też można podzielić na gorszy i lepszy sort? Jeżeli tak, to jakich kryteriów użyć? Postanowiłem, na potrzeby tego wyboru osobistego, wprowadzić kategorię „inny sort”, obejmującą wina spoza głównego nurtu, acz bliskie mojemu sercu i podniebieniu.
By było inaczej, zaczniemy od czerwonych. Tak robią wyłącznie w Burgundii: zaczynają od czerwonych, kończą na białych. Ale burgundów w moim wyborze nie będzie, bo zbyt drogie, a mój „inny sort” to wina na co dzień, do picia bez kalkulowania, ile to mnie będzie kosztować. Takie wina „do stówki”.
Francja, góra Ventoux. Pogranicze Côtes-du-Rhône i Prowansji. Miejsce bardzo znane kolarzom. Dla nich Mont Ventoux to cel jak dla wspinaczy Mt. Everest. Tutaj kończy się najtrudniejszy etap Tour de France. Tutaj niejeden stracił zęby, zdrowie, a może i życie. Ale u podnóża góry toczy się spokojne życie. W małych miasteczkach ludzie spotykają się rano na kawę, dwa razy w tygodniu odbywa się targ, a pola obsadzone są winoroślą. Stamtąd właśnie pochodzi Alain Jaume Les Gélinottes. Zrobione z kupażu grenache noirodmiana czerwonych winogron uprawianych głównie w Dolinie ... (...) i syrahfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie .... Bardzo owocowy nos (czarna porzeczka, borówka), w ustach również dominuje owoc, miękkie taniny. Wino na co dzień, bez zadęcia, proste i fajne.
Włochy, Apulia. Po Sycylii tutaj produkuje się najwięcej włoskich win. Każdy słyszał o odmianie primitivo. Od lat zdobywa serca winomanów na całym świecie. Ale kto z Państwa słyszał o odmianie nero di troia? Uprawia się ją głównie w północnej części regionu, w okolicy miasteczka Canosa di Puglia. Cantina Diomede Lama di Pietra Nero di Troia dobrze oddaje charakter odmiany. Rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Aromaty czerwonych owoców, głównie wiśni i morwy. W ustach miękkie, z dobrą cielistą budową. Doskonale zrównoważone.
No i białe innego sortu
Urugwaj, mały kraj wielkich win. Odmianą flagową Urugwaju jest tannatJest francuską odmianą czerwonych winogron uprawianych gł... (...). Tutaj daje on świetne wina, aksamitne, pełne. Pochodzi z Gaskonii. Tym tropem poszła rodzina Carrau, obsadzając swoje działki szczepem petit manseng. Ta mało znana odmiana też pochodzi z Gaskonii. Eksperyment udał się bardzo. Kilkuletnia winnica dała zdrowe i pełne wigoru winogrona. Winiarze fermentowali je częściowo w kadziach, częściowo w beczkach. Przeprowadzili kupaż z sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ... w efekcie czego uzyskali wino Gran Tradición 1752 Petit Manseng/Sauvignon Blanc. Bardzo dojrzałeokreślenie degustacyjne stwierdzające, że wino osiągneł... (...), w barwie ciemno słomkowe, o pełnych ustach, z dobrze zrównoważoną kwasowością. Dobre wino do kontemplacji w wiosenne czy letnie popołudnie.
Niemcy, Palatynat, kraina rieslinga. Ale skoro ma być inny sort, wybieram Vollmer Altum Spätlese(niem.) późny zbiór; jeden z sześciu typów niemieckich ... (...) Chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp.... Bardzo ciekawe i rzadko spotykane. Ale przecież geograficznie z Palatynatu do Burgundii – matecznika chardonnay – całkiem blisko. Podoba mi się styl tego wina. Zrobione z późno zebranych gron, ma wyraźny cukier resztkowy, który doskonale zrównoważony jest wysoką kwasowością. Wino o pełnym ekstrakcie, bardzo owocowe. Nawet miłośnicy czysto wytrawnych win nie mają się czego obawiać. Słodycz jest świetnie zintegrowana z całością i nie tylko nie przeszkadza, ale stanowi o pełności i zmysłowej oleistości tego wina.
Polska, województwo lubuskie, Pałac Mierzęcin. Ta propozycja stanowi dla mnie największą przyjemność. Kończy ona bowiem okres w moim życiu, kiedy polskie wina stanowiły kategorię zupełnie osobną – „win specjalnej troski”. Przez ostatnie lata mówiło się „dobre jak na polskie wino”, satysfakcje czerpiąc z czegoś, co ledwo człowiekowi przechodziło przez gardło. Rieslingbiała odmiana winogron uważana za jedną z najlepszych i n... z Pałacu Mierzęcin jest winem mogącym stawać spokojnie w szranki z dobrymi europejskimi rieslingami. Bardzo pełne w ustach, z mocną kwasowością, którą udało się idealnie zrównoważyć wysokim cukrem resztkowym. Czuć w nim podmuchy zimowego polskiego wiatru, ale też jest w nim gorące sierpniowe lato. Niebanalne, z mineralnym charakterem. Polskie wino, z którego możemy być dumni.
Zapraszam do degustacji i podzielenia się refleksjami z autorem tekstu. p.gasiorek@domwina.pl
Polecam zestaw win:
Quercus Merlot,
Alain Jaume Les Gélinottes AOC Ventoux,
Cantina Diomede Lama di Pietra Nero di Troia,
Gran Tradición 1752 Petit Manseng/Sauvignon Blanc,
Vollmer Altum Spätlese Chardonnay,
Riesling Pałac Mierzęcin.