albariño

    AlbariñoAlbariño jest odmianą iberyjską, uważaną za szczep auto... jest odmianą iberyjską, uważaną za szczep autochtoniczny w hiszpańskiej Galicji, ale występującą obficie w sąsiedniej Portugalii.

    Jagody tego szczepu są niewielkie, okrągłe, o barwie ciemnego złota i soczystym miąższu. Grube skórki pozwalają im znosić niezwykle wilgotny, galisyjski klimat, który przy innej budowie owoców mógłby spowodować ich gnicie. Powstające z nich wina osiągają wysoką zawartość alkoholu, dobrą kwasowość oraz sporo ekstraktu. Nadaje się do wyrobu zarówno win lżejszych, jak i pełniejszych, cięższych. Dobrze znosi fermentację i dojrzewanie w beczkach.

    Albariño w pewnym sensie jest wypadkową rieslinga i viogniera. Rieslinga pod względem mineralności, a viogniera poprzez charakterystyczne cechy aromatyczne. Część ekspertów wyraża nawet przekonanie, że albariño to nic innego jak rieslingbiała odmiana winogron uważana za jedną z najlepszych i n... właśnie, który zawitał do Galicji za pośrednictwem średniowiecznych mnichów pielgrzymujących do Santiago de Compostela. Wskazuje na to nazwa alba-riño – „biały znad Renu”. Ale badania genetyczne nie zostały jeszcze ukończone. Wina z tej odmiany są z reguły świeże i aksamitne.

    Inne nazwy: alvarinho.

    Aromaty: brzoskwinie, morele.

    Obszary upraw: Hiszpania (Rías Baixas), Portugalia (Vinho Verde), Nowy Światpopularne, zbiorcze określenie pozaeuropejskich państw win....