(koci mocz; ang. – cat’s pee) – wyrażenie degustacyjne, choć dla niewtajemniczonych brzmiące nieco nieelegancko.
Termin używany często na określenie cierpkiego aromatu świeżych owoców (jabłka, cytrusy, czerwone porzeczki), z lekkimi tonami trawy, zielonego pieprzu oraz odrobiną siarki i terpentyny – co w sumie daje wrażenie zapachu starej kamienicy, w której mieszkają koty.
Aromat ten zaliczany jest do grupy pierwotnych i stanowi cechę odmianową niektórych szczepów winogron, zwłaszcza sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych .... Za jego obecność odpowiedzialne są głównie związki terpenowe zawarte w skórce winogron, przede wszystkich pirazyna (występuje także w skórkach grejpfrutów). Aromat ten jest ceniony szczególnie w świeżych i lekkich winach z odmian sauvignon pochodzących znad Loary i z Nowej Zelandii (do tych win odnosiło się słynne określenie Jancis Robinson – cat’s pee on a gooseberry bush, ang. – kocie siki(koci mocz; ang. – cat’s pee) – wyrażenie degustacyjn... (...) na krzewie agrestu).