— ceniony i wpływowy amerykański krytyk winiarski. Był redaktorem gazety codziennej „The Oregonian”, gdzie w 1976 roku zaczął pisać o winach, później czynił to samo w „The New York Sun” oraz „Los Angeles Times”, by wreszcie na stałe znaleźć sobie miejsce w magazynie „Wine Spectator”, w którym jest stałym felietonistą i oficjalnym redakcyjnym blogerem.
Z racji swojego ognistego pióra i częstego stawiania spraw w sposób kontrowersyjny, niekiedy wdaje się w polemiki z najbardziej uznanymi autorytetami, jak choćby z Jancis Robinson. Jednak nie są to nigdy polemiki osobiste.
Jest autorem wielu książek, w większości z nich stara się podejmować wspomniane wcześniej podstawowe zagadnienia, czyli – według niego – przede wszystkim sens wina i jego obecność we współczesnej kulturze. Najbardziej znane z nich to seria publikacji pod wspólnym tytułem Making Sense: Making Sense of Wine, Making Sense of Burgundy, Making Sense of California Wine, Making Sense of Italian Wine.