Saumur-champigny

    Czerwone wino francuskie AOC z regionu Dolina Loary produkowane z winogron odmiany cabernet franc (zwanej lokalnie „breton”), uprawianych na powierzchni około 1,3 tys. ha w 9 gminach wokół miasteczka Champigny, leżącego w podokręgu Saumur, w pd.-wsch. części okręgu Anjou-Saumur, w widłach Loary i Thouet.

    Moc min. – 10°; czas maceracji – około 10 dni; leżakowanie – krótko, do 2-3 lat, ale niekiedy 5-7 lat; barwa – purpuroworubinowa; zapach – lekki, owocowy, po dłuższym dojrzewaniu nabiera odcienia korzennego, malinowego oraz czerwonych i czarnych porzeczek; wytrawne, dość ekstraktywne; wydajność maksymalna – 55 hl/ha; produkcja roczna – około 83 tys. hl roku; AOC – od 31.12.1957 r.; temp. podawania – 13-16°C.
    Historia: nazwa wina pochodzi od łac. campus ignis – pole ognia co odnosiło się do niezwykle gorącego mikroklimatu w okolicy Champigny. Było ulubionym winem Curnonskiego, słynnego kucharza zwanego „księciem gastronomów”.