Grillowanie to kulinarna zabawa na tyle popularna, że właściwie każdy ma bogatebogate – termin degustacyjny na określenie wina, w który... (...) doświadczenia – i jako smakosz, i jako twórca podpieczonych smakołyków.
Oczywiście potrawom tym nierzadko towarzyszy alkohol – piwo czy wódka – ale zdecydowanie więcej urozmaicenia i ciekawszych smaków znajdziemy w próbach połączenia grillowanych potraw z winem.
Na początek ważna uwaga: pisząc o tych połączeniach, myślę o grillowaniu ambitnym i sensownie wykonanym. Darujmy sobie pytanie, co zaproponować do kiełbasy zwyczajnej podanej z musztardą sarepską na tekturowym talerzyku.
Najczęściej na ruszcie lądują kiełbasy i mięsa. Dobór wina często zależy od stopnia zastosowania żaru – im mięso bardziej wypieczone, tym bardziej „twardej” struktury wina i tanin potrzebuje.
Mięsne wariacje
Absolutnym klasykiem powinny być wina z odmiany tannatJest francuską odmianą czerwonych winogron uprawianych gł... (...) – zazwyczaj skoncentrowane, z dobrą strukturą tanin, która znakomicie idzie w parze z wołowiną. Dość wspomnieć, że słynący z tannatów i dobrej wołowiny Urugwaj niejako sam z siebie ustanowił to idealne, klasyczne już połączenie.
Coś dla jaroszy
Oczywiście przy ruszcie bawią się również wegetarianie. Możliwości jest wiele: kotleciki z grzybów i jajek, grillowane warzywa – papryka, cukinia, bakłażany, pieczarki czy pieczone w całości czosnek lub pomidory to prawdziwe rarytasy, które przyjmą wdzięcznie połączenie zarówno z winami czerwonymi, jak i białymi. Tak à propos – czosnek „lubi” wino, wiele czerwonych win harmonizuje z większością potraw z jego udziałem. Właściwie użyte do mięs zioła też ładnie komponują się z winami, np. estragon czy rozmaryn dobrze łączy się z malbekami lub z chianti. Jeśli mamy dobrze sprawione wieprzowe szaszłyki poprzetykane papryką i cebulką, sprawdzi się do nich piemoncka barbera lub soczysty merlotMerlot to jedna z najbardziej znanych i rozpowszec.... W zależności od struktury i ciężaru dania przystosowujemy do nich wina. Do lekko podpieczonych warzyw znakomicie sprawdzi się austriacki grüner veltlineraustriacka, najpopularniejsza w tym kraju odmiana białych w... (...) albo galicyjskie albariñoAlbariño jest odmianą iberyjską, uważaną za szczep auto.... Kwasowością i jędrną budową przydadzą potrawie życia i świeżości.
Wino i grill – kilka zasad
• W większości przypadków sprawdzą się wina skoncentrowane, aromatyczne, o budowie, która zdoła „udźwignąć” przydymiony i „przypalony” smak potrawy.
• Im delikatniejsze mięso ryb, tym lżejsze, ale zachowujące wyrazistość wina.
• Rzadko sprawdzają się przy grillu wina miękkie, delikatne, o kwiatowej, nieco słodkawej nucie aromatycznej.
• Dla mniej doświadczonych bezpiecznym wyborem jest wino z Nowego Światapopularne, zbiorcze określenie pozaeuropejskich państw win... – solidnie wykonany chilijski cabernet, argentyński malbecfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... (...) czy urugwajski tannat.
• Niesłusznie zapominamy o winach różowych, które sprawdzają się na przykład do delikatniejszych, podpiekanych w folii ryb.
• Pewne mięsa mogą z wdzięcznością przyjąć wina białe, na przykład niektórzy mistrzowie grilla standardowo do delikatnej cielęciny podają dojrzałeokreślenie degustacyjne stwierdzające, że wino osiągneł... (...) chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp....
• Grillowane owoce, np. banany, można połączyć z prostą, lekko wytrawną sherry amontillado(hiszp.) typ szlachetnego alkoholizowanego wina (vino genero... (...) bądź słodkimi wydaniami sherry.