Barsac

Wojciech Gogoliński03.04.2017 10:06

francuskie, botrytyzowane białe słodkie wino AOC z regionu Bordeaux, produkowane z owoców odmiany sémillon, z dodatkiem (coraz częściej niewielkim) sauvignon blanc i muscadelle, uprawianych pomiędzy Garonną a wpadającym do niej Cironem na powierzchni około 580 he-ktarów, na aluwialnych glebach w gminie Barsac w okręgu Sauternes (zwanym Sauternais lub Pays Sautern). Miasteczko Barsac leży ok. 65 km
od metropolii Bordeaux.

Choć moc minimalna dla tych win wynosi 13%, za przeciętną raczej należy przyjąć wartość 14%. Podobnie – średni okres dojrzewania waha się w granicach 2–5 lat, ale u najlepszych wytwórców (i w dobrych rocznikach) potencjał win sięga przynajmniej 20–25 lat.

Fot. Wikipedia CommonsApelację stworzono w roku 1936, podobnie jak dla produkowanych w czterech sąsiednich gminach win sauternes, ale z uwagi na wielkie podobieństwo obu te z gminy Barsac mogą używać na etykietach chronionego i znacznie bardziej prestiżowego określenia „Sauternes” (zamiast „Barsac”). Ta dziwna zależność wynikała również z faktu, że wiele winiarni miało wówczas winnice w obu apelacjach. Przez dekady barsaki pozostawały w cieniu win sauternes i były od nich sporo tańsze. W ostatnich latach ta sytuacja się nieco zmieniła – apelacja Barsac jest coraz bardziej ceniona m.in. za to, że tamtejsze wina są tradycyjnie świeższe i lżejsze (mniej słodkie i zawierają mniej alkoholu) od sauternes. W obu apelacjach najważniejsza jest odmiana sémillon, bowiem jest ona najbardziej podatna na szlachetną pleśń. Barsac najlepiej podawać w temperaturze około 11ºC.

Czas Wina nr 84

Twój komentarz
FB