Gevrey-chambertin premier cru

Wojciech Gogoliński21.01.2010 11:31

– czerwone wino francuskie AOC z Burgundii, produkowane z winogron odmiany pinot noir uprawianych na 26 klimatach o łącznej powierzchnia 78,24 ha w gminie Gevrey-Chambertin położonej w północnej części podokręgu Côte de Nuits.

Charakterystyka podobna do gevrey-chambertin.

Produkcja roczna – około 3,5 tys. hl.


klimaty gevrey-chambertin premier cru (26): La Bossière, La Romanée, Poissenot, Estournelles-Saint-Jacques, Clos des Varoilles, Lavaut Saint-Jacques, Les Cazetiers, Clos du Chapitre, Clos Saint-Jacques, Champeaux, Petits Cazetiers, Combe au Moine, Les Goulots, Aux Combottes, Bel Air, Cherbaudes, Petite Chapelle, En Ergot, Clos Prieur, La Perrière, Au Closeau, Issarts, Les Corbeaux, Craipillot, Fonteny, Champonnet.

 

FB