Auslese

    (niem.) zbiór wyselekcjonowanych kiści.

    Jeden z 6 typów niemieckich win jakościowych z deklaracją typu (Qualitätswein mit Prädikat). Oznacza, że wino wyprodukowano tylko z wyselekcjonowanych (przebranych), lekko przejrzałych kiści winogron, zaatakowanych częściowo (ale niekoniecznie) przez szlachetną pleśń. Waga moszczu musi wynosić – zależnie od regionu i odmian winogron – 83–105°Oe, co oznacza, że moc potencjalna waha się w granicach od 10–14%. Wino cechuje się swoistym, intensywnym, bogatym aromatem i smakiem oraz większą zawartością alkoholu niż spätlese. Może leżakować w butelkach około 5–7, a niekiedy nawet do 20 lat. Najczęściej jest półwytrawne, półsłodkie lub słodkie (moc wytrawnego Auslese – to jednak spora rzadkość – może sięgnąć 15%!). Produkowane tylko w wyjątkowych latach. Nie może być sprzedawane przed 1 marca po zbiorach.
    W podobny sposób wyrabiane także w Austrii.