I Sodi di San Niccolò

    Czerwone włoskie wino stołoweprzeważnie lekkie, różnej jakości wino przeznaczone do c... (...) (vino(wł.) wino.. da tavola) z Toskanii należące do słynnej grupy tzw. supertoskanów firmy di Castellina, produkowane z winogron odmian sangiovesewłoska odmiana czerwonych winogron.Jest to jedna z najważn... (...) i malvasiajedna z najbardziej znanych i najstarszych odmian winogron n... (...) nera.

    Oryginalnie stworzone przez enologa Maurizia Castelliego, w początkowym okresie było wytwarzane na bazie malwazji (malvasia) z dodatkiem sangiovese. Takie zestawienie wywołało duże poruszenie i zaciekawienie, a nawet szok w świecie wytwórców supertoskanów. Maurizio Castelli wkrótce jednak zmienił te proporcje, zmniejszając udział malwazji do około 10%, bowiem winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) było zbyt aromatyczne.