Wielka i stara rodzinna firma w centrum liczącego 1000 mieszkańców miasteczka Baroloczerwone wino włoskie DOCG z regionu Piemont, produkowane z... z potężną winiarnią do zwiedzania z przewodnikiem oraz wielkim sklepem i restauracją (wszystko w jednym) leżącymi naprzeciw Castello di Barolo (taras winiarni to najlepsze miejsce do robienia zdjęć zamku!).
Miejsce odwiedzane przez ok. 50 tys. turystów rocznie. Wszystko należy do rodziny Abbona, która na przełomie XIX i XX w. wykupiła kilkusetletnią posiadłość od markizów Falletto. Winnice – 110 ha, z których (łącznie z kontraktowymi) uzyskuje się ok. 1,5 mln butelek rocznie. Powiększenie posiadłości i produkcji w bardzo zaawansowanych planach. 60% idzie na eksport.
Podstawowe barolo średnie, ale winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) z dopiskiem „vigne di proprietá” na etykiecie znacznie lepsze, podobnie jak z pojedynczych winnic (Coste di Rose, Cannubi, Sarmassa). Riservy trochę w starym stylu. Dla okrasy inne wina z Piemontu: barbaresco
włoskie czerwone wino DOCG z Piemontu, wytwarzane..., dolcettowłoska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie w... (...) d’alba, barbera d’alba, gavi, roeroczerwone wino włoskie DOC z regionu Piemont wytwarzane z wi... (...), roero arneis, moscato d’asti, nebbiolo d’alba i brachetto d’aqui. Dalej – bardzo przeciętne moscato passito
Wino produkowane z podsuszonych owoców; nazwa poc... (Spricì), wyśmienite barolo chinato (drogie!), a także kilka grapp. Ceny umiarkowane.