Tachis (Giacomo Tachis)

    (ur. 4.11.1933 r., zm 02.02.2016) światowej sławy enolog, twórca włoskiego renesansu winiarskiego, ojciec supertoskanów.

    Fot. Archiwum rodziny TachisUrodził się w Piemoncie  i tam – w Albie – ukończył słynną szkołę winiarską, bo znajdowała się ledwie 30 kilometrów od jego domu. Praktykował w różnych miejscach (także w gorzelni), już od 1961 roku związał się na całe swoje zawodowe życie z domem Antinorich. Dopiero w 2010 roku przeszedł na emeryturę. Z ramienia Antinorich od 1968 roku nadzorował również prace winiarskie u jego krewnych, markizów Incisa della Rocchetta w Bolgheri. W efekcie powstała tam Sassicaia, a u Antinorich: Tignanello i Solaia – trzy najsłynniejsze wina ostatnich dekad we Włoszech. Tachis nigdy nie ukrywał, że największą inspiracją dla jego osiągnięć była podróż do Bordeaux i spotkanie z Émilem Peynaud – wielkim reformatorem powojennego winiarstwa nad Żyrondą. – Kiedy Piero Antinori wysłał mnie do Tenuta San Guido (Sassicaia), wino było tam czymś nieokreślonym, beczki leżały gdzie bądź, przemieszane rocznikami […]. Wziąłem więc po trochu sangiovese, caberneta sauvignon, merlota i skupażowałem je – śmiał się po latach. W roku 2011 został Człowiekiem Roku magazynu „Decanter”. Nawet na emeryturze doradzał w wielu słynnych projektach, m.in. Cantina Santadi (Terre Brune) na Sardynii czy Abbazia Santa Anastasia (Litra) na Sycylii. Na podstawie swych wspomnień napisał książkę Sapere di vino („Poznanie wina”).