Nie sposób sobie dziś wyobrazić świata bez win z Nowego Światapopularne, zbiorcze określenie pozaeuropejskich państw win..., a już bez tych z Ameryki Południowej szczególnie. Teraz już jednak nie wystarczy samo lustrowanie półek supermarketów – by objąć temat, patrzeć musimy znacznie wyżej i dalej, na najwyższe pozycje światowych winiarskich układanek i zestawień.
A przecież to zaczęło się nie tak dawno temu – wina z Chile, Argentyny czy Urugwaju zaczęły się pojawiać u nas na szerszą skalę raptem dwie dekady temu. Jeszcze nie dotarły do nas wszystkie prostsze wina europejskie z rocznika 2015, a już niedługo na półkach zobaczymy flaszki sygnowane „2016”. Przyzwyczailiśmy się do tego. W naszym wyborze sięgnęliśmy jednak przeważnie po butelkityp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr... bardziej odleżałe, w pełni krasy dziś, choć z otwieraniem niektórych nie trzeba się śpieszyć. To karnawałowa przeplatanka – wina na zabawę i do medytacji. Jest w czym wybierać!
Wojciech Gogoliński
TannatJest francuską odmianą czerwonych winogron uprawianych gł... (...) Reserva
Bodegas Toscanini
Urugwaj
Jeżeli ktoś nie lubi tanin i dębu, to właściwie mógłby już nie czytać dalej. Tannat swoją nazwę czerpie od tanin właśnie. Wraz z nebbiolo mają ich najwięcej wśród wszystkich odmian świata. Dlatego niełatwo jest zrobić dobre winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) z tannata. Wiedzą o tym dobrze Francuzi produkujący wina w Madiran – mateczniku tannata, zmiękczając go często domieszką innych odmian. W Urugwaju nie jest to konieczne. Cieplejszy klimat, mocniejsze słońce, lekkie gleby – to wszystko tannat bardzo lubi i wydaje się być bardziej zadowolony w swojej nowej ojczyźnie. Daje wina potężne, ale miękkie. Taniny są mocne, ale gładkie i jedwabiste. Toscanini lubi swoje tannaty mocno beczkować. Trzyma je w dębie przeważnie przynajmniej dwanaście miesięcy. Nabierają waniliowych nut, które dobrze komponują się z taninami. Tannat lepiej pić do jedzenia niż solo. A zatem sugestia na zimowy wieczór: kawał dobrej polędwicy (najlepiej urugwajskiej) wysmażonej na grillowej patelni, dużo zielonej sałaty z oliwą (najlepiej urugwajską), no i butelkatyp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr... tannata od Toscaniniego. Nie zapomnijcie zaprosić dobrych znajomych. Wina nie pije się w samotności.
Artur Boruta
Alambrado Gran Selección Cabernet Sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i po...
Familia Zuccardi
Mendoza, Argentyna
Alambrado jest „starszym bratem” win Santa Julia. Pod tą marką kryć się bowiem mają najciekawsze wina tej winnicy. Wybrałem dla Państwa Cabernet Sauvignon w klasie Gran Selección. Wino świetnie dojrzałeokreślenie degustacyjne stwierdzające, że wino osiągneł... (...), delikatnie dotknięte beczką; dojrzewa 10 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, która nadaje mu szlachetny, a jednocześnie lekki charakter, nie ujmując nic z naturalnej dla win argentyńskich ekstraktywności i mocy.
Wino mięsiste, z wyraźnie wyczuwalnymi aromatami czarnej porzeczki, liści tytoniu i nutą czarnego pieprzu. Polecam na wiele okazji!
La Capitana Carménère(hiszp. czarne liście) francuska odmiana czerwonych winogro...
Viña La Rosa
DO Cachapoal Valley, Chile
W Cachapoal, w chilijskiej Dolinie Centralnej, miałem okazję odwiedzić wraz z enoturystami z Klubu Domu Wina jedną z najpiękniejszych i najbardziej niesamowitych winnic na świecie. Zajmuje ona niewielką jak na południowoamerykańskie warunki dolinę. Ot taka nasza Chochołowska. Miejsce to jest chronione prawem ze względu na rosnące tam palmy miodowe z gatunku jubea – rośliny spotykane wyłącznie w rejonie chilijsko-patagońskim. Nie są to pierwsze lepsze drzewa – otóż większość z nich liczy ponad 500 lat. Pamiętają więc czasy sprzed przybycia na te tereny Europejczyków.
Ta piękna dolina tak zachwyciła właściciela pobliskich winnic – don Francisco Ossę – że postanowił wykupić tę ziemię i założyć tu rezerwat przyrody wraz z… winnicą. Tak właśnie – pomiędzy monumentalnymi, wysokimi na 30 metrów palmami rośnie winoroślVitis vinifera... MerlotMerlot to jedna z najbardziej znanych i rozpowszec..., cabernet i naturalnie carménère – chluba tutejszych enologów. Z najlepszych zbieranych tutaj owoców powstają wina zwane La Capitana. Nazwa ta pochodzi od imienia najstarszej (a na pewno najwyższej) palmy, i oznacza „panią kapitan” (kapitankę? kapitanesę? – no nie wiem).
Ważne jest to, że wino doskonałe, pełne aromatów czarnych owoców – porzeczek, jeżyn, aronii i czarnego bzu. Wyraźnie taniczne i solidnie beczkowe – dokładnie takie jakie powinno być południowoamerykańskie wino w klasie rezerwy. Doskonałe, powiedziałbym nawet, że kapitalne.
Wojciech Gogoliński
1752 Gran Tradición Petit Manseng, Sauvignon Gris
Bodegas Carrau
Urugwaj
Samo wino dojrzewało prawie rok w beczkach i co najmniej następny w butelkach, stąd jego lekko złocista barwa. Po małym mansengu odziedziczył miodowo-tropikalno-owocowy zapach, świetnie utrwalony i wysublimowany w beczce. Ale znajdziemy tu bez problemu także nuty świeżości oraz rześkiej kwasowości w smaku – beczkaużywanie beczek w winiarstwie jest osobną sztuką, podobni... (...) nie zdominowała tu wina w żaden sposób. Spróbować? Obowiązkowo! Uwaga – podajemy w temperaturze 12–14°C.
Juan Carrau Sauvignon Blanc
Bodegas Carrau
Urugwaj
Sauvignon blanc po frankońskich rodzicach otrzymało przydługą i trudną do wymówienia nazwę oraz zmienny charakter. Daje wina różnorodne: od mocno kwasowych francuskich klasyków, trącących czasem kocim aromatem… używanej kuwety, przez nasycone zapachem trawy, agrestu i cytryny nowozelandzkie przeboje ostatnich lat, po również nowoświatowe, ale łagodniejsze i bardzo aromatyczne wina z Ameryki Południowej. A że sauvignon blanc lubi grzać się w słońcu unikając przy tym upałów, dobrze odnajduje się w słonecznych i szczęśliwie chłodzonych arktycznymi prądami okolicach Montevideo w Urugwaju.
Stąd właśnie pochodzi orzeźwiające, nieprzesadnie kwasowe sauvigon blanc od Juana Carrau. Urugwaj wprawdzie tannatem stoi, ale i białe wina z tego niewielkiego, wciśniętego między Argentynę i Brazylię kraju godne są uwagi. Choćby doskonały sauvigon blanc z tej samej bodegi w wersji sur lie, będący zawodnikiem wagi prawdziwie ciężkiej. Nasz dzisiejszy bohater jest zaś młodym, świeżym, pachnącym cytrusami i brzoskwinią winem, z delikatną mineralną nutą dodającą mu charakteru, który sprawdzi się przede wszystkim jako aperitifnapój alkoholowy (rzadziej bezalkoholowy) podawany przed po... (...) lub towarzysz wieczornej lektury.
Jeśli zaś owładnięci karnawałowym szaleństwem i potrzebą odmiany postawicie na sushi, sięgnijcie właśnie po to sauvignon. Mariaż urugwajsko-japoński gwarantuje w tym przypadku pełen egzotyki, kulinarny sukces.
Dorota Romanowska
Tamaya Reserva Syrahfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ...
Viña Casa Tamaya
DO Valle de Limarí, Chile