Badacsony

Wojciech Gogoliński16.06.2011 08:28

region winiarski w zachodnich Węgrzech, leżący nad północno-zachdnim Balatonem, na południe od miasta Topolca i południowy zachód od regionu Balatonfüred-Csopak.

Główne gminy winiarskie – Nemesgulács, Kővágóörs, Ábrahámhegy, Badacsony; gleby – lessowe o podłożu wulkanicznym; klimat – kontynentalny, ciepły z wpływami śródziemnomorskimi, dodatkowo łagodzony przez wpływ Balatonu i chroniony wzgórzami oraz lasami przed zimnym powietrzem z pólnocy; powierzchnia winnic – około 1,7 tys. ha; struktura produkcji – zdecydowana większość przypada na wina białe; najpopularniejsze odmiany winogron: kéknyelű, szürkebarát, olaszrizling, tramini, ottonel muskotály, zöld szilváni, rajnai rizling, rizlingszilváni, chardonnay, sauvignon, zenit.

Jeden z najbardziej znanych (także za sprawą turystyki), najważniejszych i najbardziej malowniczych obszarów uprawianych winnej latorośli na Węgrzech. Jego nazwa pochodzi od góry Badacsony, ale wzniesień jest tu więcej – do najbardziej znanych należy Ábrahámhegy (Góra Abrahama).

FB