Dôle (la Dôle)

Wojciech Gogoliński25.07.2017 09:11

szwajcarskie czerwone i różowe wino AOC z kantonu i regionu Valais (Wallis) produkowane z odmian: pinot noir (min. 51%, maks. 100%) i gamay (razem stanowią co najmniej 85%), z ewentualnym dodatkiem szczepów: syrah, humage rouge i cornalin.

Jedno z najbardziej znanych i cenionych win z tego kraju. Najczęściej jest kupażem, ale cenione są również odmianowe (pinot noir). Wersja różowa, znacznie rzadsza, jest otrzymywana z tych samych odmian przerabianych „na biało”, stąd jej oficjalna nazwa „dôle blanche”.

Historycznie była to prosta imitacja burgundzkiego passe-tout-graine, dziś jest wizytówką szwajcarskich win, choć wino może być bardzo odmienne pod względem charakteru, od leżejszych przedstawicieli, po okazy długo dojrzewające w beczkach. AOC – od 1993 r.

Czas Wina nr 86

Komentarze

ElectronicsHomeworkHelp / 30.08.2017 12:49

This a good way to appreciate the teacher as they put their efforts to train students. UK dissertation Writers appreciates the teachers.

filmywapp / 05.09.2017 12:26

thank you for sharing wonderful article here.keep it up.

placestoeatnearme / 06.09.2017 14:29

Thanks for the information, I like to read similar articles on your site! I learn a lot for myself

Twój komentarz
FB