krioekstrakcja

Wojciech Gogoliński11.12.2014 16:20

(lub krioekstrakcja wybiórcza) – ekstrakcja poprzez wymrażanie, kiedyś zabieg naturalny stosowany przy wyrobie win lodowych, dziś technika polegająca na sztucznym wymrażaniu wody ze świeżo zebranych owoców poprzez przetrzymywanie ich w chłodni przez 12–20 godzin w temperaturze 5–6ºC.

Metoda ciągle bardzo kontrowersyjna, choć właściwie nie ma żadnego wpływu na chemiczne zmiany w winie, jednak bardzo często krytykowana, z uwagi na możliwość manipulacji jakością wina (gorsze, bardziej wodniste owoce, po wymrożeniu i odwirowaniu lodu, wyraźnie zyskują na jakości). Niemniej stosowana jest nawet do produkcji win botrytyzowanych w okręgu Sauternes. Jest bardzo pomocna szczególnie podczas wilgotnych roczników. Najważniejszym czynnikiem ograniczającym jej rozprzestrzenianie się jest bardzo wysoka cena.

Twój komentarz
FB