seyval blanc (seyve-villard 5276)

    biała odmiana winogron, hybryda.

    Fot. Southern Foodways AllianceStworzona na początku XX w. przez Bertille Seyve i jego współpracownika (a także teścia) Victora Villarda. Krzyżówka dwóch hybryd z wielkiej rodziny seibel, uważana już za „klasyczną” i ciągle jedną z najszlachetniejszych odmian wśród hybryd, a także wyjściową do wyrobu wielu innych krzyżówek. Uprawiana głównie w USA (Nowy Jork) i Kanadzie, ale także w północnej Europie (Wielka Brytania, Polska).

    Określana niekiedy mianem „hybrydowego chardonnay”. Dobrze znosi zimny klimat, wcześnie pączkuje i dojrzewa (ok. połowy września). Daje wina o cechach aromatyczno-smakowych niewykazujących hybrydowego pochodzenia (zwłaszcza lisiego zapachu), które mogą dojrzewać zarówno w beczkach, jak i leżakować krótko w zbiornikach metalowych. W winach najczęściej dominują aromaty cytrusowe, melona i zielonych jabłek.