Festiwal wina, piwa i serów w Opolu

Zapraszamy do Opola na winiarsko-piwne atrakcje – OpolFest rusza 4 października.

wydarzeń   OpolFest- Festiwalu Piwa, Wina & Sera
SOBOTA  – DIONIZJA  4.10.2014 r.
Gość specjalny Conrado Moreno
Scena Główna   –  Open Space
11.00  – Oficjalne Otwarcie targów- Conrado Moreno
12.00  – Szlakiem hiszpańskich winnic – prezentacja –Conrado Moreno
14.00  – Spotkanie z fanami Conrado Moreno – strefa VIP  (hala targowa)
16.00  -Konkurs Amatorów Wiedzy o Winie-prowadzący Conrado Moreno
( nagrody i przyjmowanie zgłoszeń Cultura y Vino(wł.) wino.. Opole)
17.40 – ogłoszenie wyników konkursu na najciekawsze stoisko
13.00-18.00 – Muzyka Na Topie  i wspólne biesiadowanie
I PIĘTRO – punkt przy salach konferencyjnych
Pieroth Polska- degustacja win wysokogatunkowych
Sala konferencyjna
14.00-15.30 – ( 50 osób na zapisy )  Warsztaty  + degustacja „Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) a Sery Kozie”- prowadzący sommelier Maciej Sokołowski oraz Marek Grądzki – producent kozich serów zagrodowych. Kompozycje 5 różnorodnych serów i dopasowanych win.
16.00-17.30 ( 100 osób na zapisy)  Gustus Vini szkolenie z degustacji win  „ Oko, Nos i Usta czyli Jak ugryźć wino” prowadzący Mariusz Kapczyński  założyciel portalu Vinisfera.pl, dziennikarz, krytyk winiarski oraz juror polskich i zagranicznych konkursów winiarskich.
Strefy gastronomiczne
Potyczki kulinarne Hell’s Kitchen Łukasz Kawaller,  Paulina  Sawicka oraz Mistrz kulinarny Adam Czapski – diabelsko  dobra  kuchnia z wykorzystaniem regionalnych specjałów
Mobilny Wóz – Krusztokołacz – tradycyjny przysmak węgierski , chrupiące ciepłe ciastko drożdżowe ciasto wypiekane w specjalnym piecu na drewnianym wałku
mobiCafe – wysokogatunkowa kawa z ekspresów ciśnieniowych podawana przez baristów
NIEDZIELA  5.10.2014 r.  – HAPPY BEER DAY
Scena Główna   –  Open Space
11.00-18.00 Muzyka Na Topie i wspólne biesiadowanie
od 14.00 – Artur Szudrowicz – „ABC browarnictwa”  zostań domowym browarnikiem
I PIĘTRO – punkt przy salach konferencyjnych
Pieroth Polska- degustacja win wysokogatunkowych
Sala konferencyjna
15.00-16.30- „Uprawa winorośli i produkcja win gronowych w Polsce”- prowadzący Wiktor Szpak Winnica Jasiel, Prezes Jasielskiego Stowarzyszenia Winiarzy „Vinum Pro Kultura”
Strefy gastronomiczne
Potyczki kulinarne Hell’s Kitchen Łukasz Kawaller,  Paulina  Sawicka oraz Mistrz kulinarny Adam Czapski – wykwintna  kuchnia z wykorzystaniem regionalnych specjałów
Mobilny Wóz – Krusztokołacz – tradycyjny przysmak węgierski , chrupiące ciepłe ciastko drożdżowe ciasto wypiekane w specjalnym piecu na drewnianym wałku
mobiCafe – wysokogatunkowa kawa z ekspresów ciśnieniowych podawana przez baristów
Stoisko Helixia
HELIXIA – największa ferma(rum.) farma, także mniejsza winiarnia.. w Polsce  zaprezentuje ślimaka jadalnego Helix Aspersa Maxima. Degustacje  ślimaków,  w tym ślimaki w  sosie własnym.
Liczne degustacje branżowe na stoiskach wystawienniczych!!
STOISKO   Browar.biz i Centrum Piwowarstwa
Szkółka warzelnicza-  Piwnych żółtodziobów Browar.biz (portal piwnych pasjonatów) zaprasza przez cały czas imprezy na ścieżkę edukacyjną pt. „Jak powstaje piwo” i pogawędki o i przy piwie. Na stanowisku warzelniczym odwiedzający zapoznają się z surowcami (będzie można spróbować, powąchać) i sprzętem wykorzystywanym w piwowarstwie domowym.
Sala targowa będzie dogrzewana kociołkiem warzelnym wg planu:
– SOBOTA  między 12:00 a 18:00: warzenie z zacieraniem Koźlaka Wędzonego
Pokaz zacierania i otrzymania brzeczki opartej o słód monachijski i słód wędzony oraz delikatnie nachmielonej dla goryczki i aromatu. W ciągu kilku godzin będzie można zajrzeć i wspólnie pouczestniczyć w poszczególnych procesach. Poprzez własnoręczne zacieranie i chmielenie piwowar ma całkowity wpływ na otrzymane w efekcie piwo i co więcej – dokładnie wie z jakich składników powstało, czego nie zawsze jest pewien w przypadku piw dostępnych w sklepie.
– NIEDZIELA  między 12:00 a 14:00: warzenie z ekstraktów American India Pale Ale
Pokaz obejmuje nieco prostszą (niż sobotnią – zacieraną) ale ambitną metodę warzenia piwa. Opierając się na ekstraktach słodowych, ale własnym chmieleniu, wspólne warzenie doprowadzi nas do powstania piwa w stylu American India Pale Ale – mocno chmielonego z silnie cytrusowym aromatem.
Na warzenie zapraszamy przede wszystkim nowych w tym fachu, ale także doświadczeni są mile widziani, co by także mogli nieść kaganek oświaty i służyć radą obecnym na miejscu nowicjuszom.
Do uwarzenia posłużą surowce piwowarskie z Centrum Piwowarstwa. Udział w warzeniu jest bezpłatny w ramach biletu wstępu na OpolFest.
Pokaz przeprowadzać będzie Maggyk & Art (Małgorzata i Artur Szudrowicz – prowadzący i założyciele Browar.biz i Centrum Piwowarstwa).

ZAPRASZAMY!

 

 

W sobotę i niedzielę 4 i 5 października w Opole odbędzie się festiwal wina i piwa. Wśród wystawców wielu producentów i eksporterów. Będzie można degustować wina, piwa, sery regionalne i wiele innych przysmaków. Odbędą się również liczne szkolenia i warsztaty.

Czas Wina zaprasza w niedzielę – od 13.00 poprowadzimy degustację komentowaną win Nowego Światapopularne, zbiorcze określenie pozaeuropejskich państw win... z odmian, które wyemigrowały z Europy.

Poniżej szczegółowy program festiwalu.

Program festiwalu:

SOBOTA – 4.10.2014 r.
Gość specjalny Conrado Moreno

11.00  – Oficjalne Otwarcie targów – prowadzenie Conrado Moreno, który zaprosi również na szlak hiszpańskich winnic i konkurs Wiedzy o winie

I PIĘTRO – punkt przy salach konferencyjnych • Pieroth Polska- degustacja win wysokogatunkowych

Sala konferencyjna 
14.00-15.30 – ( 50 osób na zapisy )  Warsztaty  + degustacja „Wino a Sery Kozie”- prowadzący sommelier Maciej Sokołowski oraz Marek Grądzki – producent kozich serów zagrodowych. Kompozycje 5 różnorodnych serów i dopasowanych win.

16.00-17.30 ( 100 osób na zapisy)  Gustus Vini szkolenie z degustacji win  „ Oko, Nos i Usta czyli Jak ugryźć wino” prowadzący Mariusz Kapczyński  założyciel portalu Vinisfera.pl, dziennikarz, krytyk winiarski oraz juror polskich i zagranicznych konkursów winiarskich.

Strefy gastronomiczne 
Potyczki kulinarne Hell’s Kitchen Łukasz Kawaller,  Paulina  Sawicka oraz Mistrz kulinarny Adam Czapski – diabelsko  dobra  kuchnia z wykorzystaniem regionalnych specjałów

Mobilny Wóz – Krusztokołacz – tradycyjny przysmak węgierski , chrupiące ciepłe ciastko drożdżowe ciasto wypiekane w specjalnym piecu na drewnianym wałku

mobiCafe – wysokogatunkowa kawa z ekspresów ciśnieniowych podawana przez baristów

NIEDZIELA  5.10.2014 r.

Scena Główna   –  Open Space
11.00-18.00 Muzyka Na Topie i wspólne biesiadowanieod

14.00 – Artur Szudrowicz – „ABC browarnictwa”  zostań domowym browarnikiem

I PIĘTRO – punkt przy salach konferencyjnych • Pieroth Polska- degustacja win wysokogatunkowych

Sala konferencyjna

13.00 – 14.30 – (50 osób – zapisy mailowe: anna.wlasiuk@cwkopole.pl) „Wino na emigracji czyli francuskie szczepy w Nowym Świecie”. Komentowana degustacja win z odmian carmenere(hiszp. czarne liście) francuska odmiana czerwonych winogro..., malbecfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... (...), tannatJest francuską odmianą czerwonych winogron uprawianych gł... (...) i torrontes połączona z prezentacją enoturystycznych atrakcji. Spotkanie poprowadzi Wojciech Giebuta – redaktor magazynu „Czas Wina”, sommelier i organizator wyjazdów enoturystycznych, współautor bloga „Wino i kuchnia”.

15.00-16.30- „Uprawa winorośli i produkcja win gronowych w Polsce”- prowadzący Wiktor Szpak Winnica Jasiel, Prezes Jasielskiego Stowarzyszenia Winiarzy „Vinum Pro Kultura”

Strefy gastronomiczne 
Potyczki kulinarne Hell’s Kitchen Łukasz Kawaller,  Paulina  Sawicka oraz Mistrz kulinarny Adam Czapski – wykwintna  kuchnia z wykorzystaniem regionalnych specjałów  
Mobilny Wóz – Krusztokołacz – tradycyjny przysmak węgierski , chrupiące ciepłe ciastko drożdżowe ciasto wypiekane w specjalnym piecu na drewnianym wałku  
mobiCafe – wysokogatunkowa kawa z ekspresów ciśnieniowych podawana przez baristów    Stoisko Helixia          
HELIXIA – największa ferma w Polsce  zaprezentuje ślimaka jadalnego Helix Aspersa Maxima. Degustacje  ślimaków,  w tym ślimaki w  sosie własnym. 

Liczne degustacje branżowe na stoiskach wystawienniczych!!
STOISKO   Browar.biz i Centrum Piwowarstwa  

Szkółka warzelnicza-  Piwnych żółtodziobów Browar.biz (portal piwnych pasjonatów) zaprasza przez cały czas imprezy na ścieżkę edukacyjną pt. „Jak powstaje piwo” i pogawędki o i przy piwie. Na stanowisku warzelniczym odwiedzający zapoznają się z surowcami (będzie można spróbować, powąchać) i sprzętem wykorzystywanym w piwowarstwie domowym.

Sala targowa będzie dogrzewana kociołkiem warzelnym wg planu:

– SOBOTA  między 12:00 a 18:00: warzenie z zacieraniem Koźlaka Wędzonego
Pokaz zacierania i otrzymania brzeczki opartej o słód monachijski i słód wędzony oraz delikatnie nachmielonej dla goryczki i aromatu. W ciągu kilku godzin będzie można zajrzeć i wspólnie pouczestniczyć w poszczególnych procesach. Poprzez własnoręczne zacieranie i chmielenie piwowar ma całkowity wpływ na otrzymane w efekcie piwo i co więcej – dokładnie wie z jakich składników powstało, czego nie zawsze jest pewien w przypadku piw dostępnych w sklepie. 
– NIEDZIELA  między 12:00 a 14:00: warzenie z ekstraktów American India Pale Ale
Pokaz obejmuje nieco prostszą (niż sobotnią – zacieraną) ale ambitną metodę warzenia piwa. Opierając się na ekstraktach słodowych, ale własnym chmieleniu, wspólne warzenie doprowadzi nas do powstania piwa w stylu American India Pale Ale – mocno chmielonego z silnie cytrusowym aromatem.

Udział w warzeniu jest bezpłatny w ramach biletu wstępu na OpolFest. 
Pokaz przeprowadzać będzie Maggyk & Art (Małgorzata i Artur Szudrowicz – prowadzący i założyciele Browar.biz i Centrum Piwowarstwa).

Czas Wina jest patronem medialnym wydarzenia.