Zapraszamy do Opola na winiarsko-piwne atrakcje – OpolFest rusza 4 października.
ZAPRASZAMY!
W sobotę i niedzielę 4 i 5 października w Opole odbędzie się festiwal wina i piwa. Wśród wystawców wielu producentów i eksporterów. Będzie można degustować wina, piwa, sery regionalne i wiele innych przysmaków. Odbędą się również liczne szkolenia i warsztaty.
Czas Wina zaprasza w niedzielę – od 13.00 poprowadzimy degustację komentowaną win Nowego Światapopularne, zbiorcze określenie pozaeuropejskich państw win... z odmian, które wyemigrowały z Europy.
Poniżej szczegółowy program festiwalu.
Program festiwalu:
SOBOTA – 4.10.2014 r.
Gość specjalny Conrado Moreno
11.00 – Oficjalne Otwarcie targów – prowadzenie Conrado Moreno, który zaprosi również na szlak hiszpańskich winnic i konkurs Wiedzy o winie
I PIĘTRO – punkt przy salach konferencyjnych • Pieroth Polska- degustacja win wysokogatunkowych
Sala konferencyjna
14.00-15.30 – ( 50 osób na zapisy ) Warsztaty + degustacja „Wino a Sery Kozie”- prowadzący sommelier Maciej Sokołowski oraz Marek Grądzki – producent kozich serów zagrodowych. Kompozycje 5 różnorodnych serów i dopasowanych win.
16.00-17.30 ( 100 osób na zapisy) Gustus Vini szkolenie z degustacji win „ Oko, Nos i Usta czyli Jak ugryźć wino” prowadzący Mariusz Kapczyński założyciel portalu Vinisfera.pl, dziennikarz, krytyk winiarski oraz juror polskich i zagranicznych konkursów winiarskich.
Strefy gastronomiczne
• Potyczki kulinarne Hell’s Kitchen Łukasz Kawaller, Paulina Sawicka oraz Mistrz kulinarny Adam Czapski – diabelsko dobra kuchnia z wykorzystaniem regionalnych specjałów
• Mobilny Wóz – Krusztokołacz – tradycyjny przysmak węgierski , chrupiące ciepłe ciastko drożdżowe ciasto wypiekane w specjalnym piecu na drewnianym wałku
• mobiCafe – wysokogatunkowa kawa z ekspresów ciśnieniowych podawana przez baristów
NIEDZIELA 5.10.2014 r.
Scena Główna – Open Space
11.00-18.00 Muzyka Na Topie i wspólne biesiadowanieod
14.00 – Artur Szudrowicz – „ABC browarnictwa” zostań domowym browarnikiem
I PIĘTRO – punkt przy salach konferencyjnych • Pieroth Polska- degustacja win wysokogatunkowych
Sala konferencyjna
13.00 – 14.30 – (50 osób – zapisy mailowe: anna.wlasiuk@cwkopole.pl) “Wino na emigracji czyli francuskie szczepy w Nowym Świecie”. Komentowana degustacja win z odmian carmenere(hiszp. czarne liście) francuska odmiana czerwonych winogro..., malbecfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... (...), tannatJest francuską odmianą czerwonych winogron uprawianych gł... (...) i torrontes połączona z prezentacją enoturystycznych atrakcji. Spotkanie poprowadzi Wojciech Giebuta – redaktor magazynu “Czas Wina”, sommelier i organizator wyjazdów enoturystycznych, współautor bloga “Wino i kuchnia”.
15.00-16.30- „Uprawa winorośli i produkcja win gronowych w Polsce”- prowadzący Wiktor Szpak Winnica Jasiel, Prezes Jasielskiego Stowarzyszenia Winiarzy „Vinum Pro Kultura”
Strefy gastronomiczne
• Potyczki kulinarne Hell’s Kitchen Łukasz Kawaller, Paulina Sawicka oraz Mistrz kulinarny Adam Czapski – wykwintna kuchnia z wykorzystaniem regionalnych specjałów
• Mobilny Wóz – Krusztokołacz – tradycyjny przysmak węgierski , chrupiące ciepłe ciastko drożdżowe ciasto wypiekane w specjalnym piecu na drewnianym wałku
• mobiCafe – wysokogatunkowa kawa z ekspresów ciśnieniowych podawana przez baristów Stoisko Helixia
• HELIXIA – największa ferma w Polsce zaprezentuje ślimaka jadalnego Helix Aspersa Maxima. Degustacje ślimaków, w tym ślimaki w sosie własnym.
Liczne degustacje branżowe na stoiskach wystawienniczych!!
STOISKO Browar.biz i Centrum Piwowarstwa
• Szkółka warzelnicza- Piwnych żółtodziobów Browar.biz (portal piwnych pasjonatów) zaprasza przez cały czas imprezy na ścieżkę edukacyjną pt. “Jak powstaje piwo” i pogawędki o i przy piwie. Na stanowisku warzelniczym odwiedzający zapoznają się z surowcami (będzie można spróbować, powąchać) i sprzętem wykorzystywanym w piwowarstwie domowym.
Sala targowa będzie dogrzewana kociołkiem warzelnym wg planu:
– SOBOTA między 12:00 a 18:00: warzenie z zacieraniem Koźlaka Wędzonego
Pokaz zacierania i otrzymania brzeczki opartej o słód monachijski i słód wędzony oraz delikatnie nachmielonej dla goryczki i aromatu. W ciągu kilku godzin będzie można zajrzeć i wspólnie pouczestniczyć w poszczególnych procesach. Poprzez własnoręczne zacieranie i chmielenie piwowar ma całkowity wpływ na otrzymane w efekcie piwo i co więcej – dokładnie wie z jakich składników powstało, czego nie zawsze jest pewien w przypadku piw dostępnych w sklepie.
– NIEDZIELA między 12:00 a 14:00: warzenie z ekstraktów American India Pale Ale
Pokaz obejmuje nieco prostszą (niż sobotnią – zacieraną) ale ambitną metodę warzenia piwa. Opierając się na ekstraktach słodowych, ale własnym chmieleniu, wspólne warzenie doprowadzi nas do powstania piwa w stylu American India Pale Ale – mocno chmielonego z silnie cytrusowym aromatem.
Udział w warzeniu jest bezpłatny w ramach biletu wstępu na OpolFest.
Pokaz przeprowadzać będzie Maggyk & Art (Małgorzata i Artur Szudrowicz – prowadzący i założyciele Browar.biz i Centrum Piwowarstwa).
Czas Wina jest patronem medialnym wydarzenia.