Ostatnie wydanie The Oxford Companion to Wine zbiera kolejne nagrody.
Ukazało się w sierpniu zeszłego roku i przez wielu zostało uznane za największe wydarzenie ostatnich lat na winiarskim rynku wydawniczym.
Jancis Robinson, pierwsza kobieta Master of Wine ma doświadczenie w zbieraniu nagród na całym świecie. Niemal wszystkie jej książki były wyróżniane w różnych krajach, także za The Oxford Companion to Wine, od momentu, kiedy ukazało się jego pierwsze wydanie w roku 1994.
Ale ostania publikacja, pod redakcją Jancis Robinson i Julii Harding, jest chyba szczególna – już chwilę po jej ukazaniu się „The Washington Post” napisał: To najlepsza książka o winie, jaka kiedykolwiek się ukazała. W podobnym tonie wypowiadał się wcześniej Eric Asimov, prowadzący słynną kolumnę winiarską w „The New York Times”.
Wkrótce posypały się oficjalne nagrody. Jeszcze w 2015 roku dzieło zdobyło słynną James Beard Foundation Awards – w świecie kulinarnym uznawaną za odpowiednik Oskara. Tę samą przyznano jej już za pierwsze wydanie w 1995 roku. W ostatnich dniach najważniejsza organizacja winiarska – OIV (International Organisation of Vine and Wine) uhonorowało ją najwyższą nagrodą Grand Prix. O tym fakcie poinformowała wszystkich współautorów sama Jancis Robinson w rozesłanym wczoraj w nocy specjalnym e-mailu.
Dodajmy tylko, iż w ostatnim wydaniu po raz pierwszy ukazało się po raz pierwszy szersze hasło traktujące o polskim winiarstwie. The Oxford Companion to Wine ukazuje się w prestiżowej oksfordzkiej serii wydawniczej „The Oxford Companion”, która traktuje o wszystkich najważniejszych dziedzinach nauki i życia.
Wojciech Gogoliński