Świat wina tyleż fascynuje, co onieśmiela, szczególnie świeżo nim zauroczonych. Warto zatem zadbać, aby ze zrozumieniem zgłębić jego tajniki.
Bardzo pomocna w realizacji tego ambitnego zamierzenia będzie publikacja Richarda Kitowskiego i Jocelyn Klemm Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...). Jak zostać znawcą, krok po kroku odkrywająca zarówno tajemnice samego trunku, jak i jego niepospolitej otoczki.
Znajdziemy w niej zarówno przystępnie podane podstawowe informacje na temat produkcji wina, jego długiej historii, obecnie uprawianych na świecie szczepów winorośli, regionów winiarskich, jak i praktyczne porady dotyczące degustacji, zakupu i właściwego przechowywania szlachetnego trunku. Jeden z rozdziałów książki w całości poświęcony jest kwestii wprawiającej w zakłopotanie wielu amatorów wina, czyli sztuce dobierania wina do posiłków czy jego zamawiania w restauracji. Fachowo sporządzone tabelki okażą się bardzo pomocne w odnalezieniu właściwej drogi w tym wyjątkowo zawiłym labiryncie.
Wino. Jak zostać znawcą to doskonały, napisany przez profesjonalistów poradnik, którego lektura sprawi, że początkowe onieśmielenie tym jakże obszernym tematem zastąpione zostanie konkretną wiedzą i płynącą z jej posiadania niekłamaną radością.
WINO. JAK ZOSTAĆ ZNAWCĄ
RICHARD KITOWSKI, JOCELYN KLEMM
WYDAWNICTWO RM
WARSZAWA 2011
CENA: 39,90 ZŁ