Grzegorz Łapanowski, kucharz i ekspert kampanii „BRITA – lepszy wybór” o tym jak uczynić z kuchni miejsce, które będzie nas zachęcało do poznawania nowych smaków.
Kuchenna rewolucja w trzech krokach
Gotowanie często kojarzy się z czynnością, która wymaga od nas dużych nakładów pracy i sporo czasu. Nie musi tak być – przekonuje Łapanowski i dodaje, że wiele zależy od odpowiedniego wyposażenia kuchni, przygotowanego stanowiska pracy, a także samego planu gotowania. To wszystko sprawia, że będziemy czerpać więcej przyjemności z przyrządzania posiłków, a i sprzątnie nie nastręczy nam wielu problemów.
Planuj pracę i przygotuj się do gotowania
Przed przyrządzeniem bardziej pracochłonnych dań powinniśmy najpierw zaplanować, czego potrzebujemy i następnie udać się na zakupy z listą. Dzięki temu zakupimy produkty, których będziemy używać i na pewno nie zapomnimy o jakimś ważnym elemencie potrawy. Następnie, tuż przed gotowaniem, zadbajmy o stanowisko pracy: wyciągnijmy potrzebne garnki, patelnie, noże, tace czy miski. Potem przygotujmy wszystkie składniki tak by w trakcie gotowania nie tracić czasu na krojenie, mycie czy siekanie. Produkty umieśćmy w pojemnikach i połóżmy je niedaleko miejsca pracy – to zdecydowanie ułatwi nam gotowanie oraz oszczędzi czas.
Dobra woda to podstawa udanych potraw
Podczas gotowania zadbajmy także o dostęp do świeżej i smacznej wody, która będzie nam potrzebna do przyrządzenia potraw czy napojów. To ważny element, bez którego nie obejdzie się żaden kucharz. Woda ma ogromny wpływ na smak dań, dlatego powinniśmy zadbać, aby była jak najlepsza. Do tego celu możemy wykorzystać rozwiązania filtrujące BRITA, które pomagają w optymalizacji wody kranowej. Dzięki filtracji woda zyskuje doskonały smak i zapach, a poziom jej twardości jest redukowany, co jest szczególnie istotne w przypadku parzenia kawy czy herbaty. Na jej bazie z łatwością przyrządzimy też zupę, sos, ugotujemy makaron lub ulubioną kaszę. I oszczędzimy na wodzie w butelkach.
Bądź szefem we własnej kuchni!
Dobrze urządzona kuchnia sprzyja kulinarnym eksperymentom z nieznanymi dotychczas smakami i aromatami. Już dziś przygotuj dla swojej rodziny wyśmienitą pierś kaczki w miodowej glazurze z konfiturą cebulową i wiśniami według przepisu Grzegorza Łapanowskiego. Smacznego!
Pierś kaczki w miodowej glazurze z konfiturą cebulową i wiśniami
Składniki (dla 4 osób):
• 4 małe piersi kaczki ze skórą
• 100 g wiśni
• 3 łyżki miodu
• 2-3 łyżki sosu sojowego
• 2-3 ząbki czosnku
• sok z połowy cytryny
• 1/4 szklanki filtrowanej wody BRITA
• szczypta cynamonu
• sól, pieprz
Konfitura cebulowa:
• 10 czerwonych cebul
• 4 łyżki cukru trzcinowego
• 2 łyżki octu balsamicznego
• olej lub klarowane masło
Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Skórę naciąć w szachownicę, starając się nie naruszyć mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę podsmażyć przez kilka minut na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), najpierw skórą do dołu, następnie przewracając na drugą stronę. Zachować tłuszcz, który wytopił się z kaczki na później, a filety przełożyć do naczynia do zapiekania. Do tłuszczu pozostałego na patelni dodać miód, sos sojowy, roztarty czosnek, sok z cytryny, filtrowaną wodę, cynamon oraz wiśnie. Wszystko delikatnie poddusić, aż sos lekko odparuje. Zalać sosem filety i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10-12 minut. Podawać z konfiturą z cebuli i dodatkami, np. plastrami żółtej marchewki albo podsmażoną sałatą rzymską.
Konfitura z czerwonej cebuli:
Cebule pokroić w piórka i smażyć je na patelni na odrobinie oleju lub klarowanego masła aż się zaczną karmelizować. Dodać brązowy cukier i ocet balsamiczny. Dusić, aż konfitura będzie mocno zredukowana (około godziny). Podawać z konfiturą z cebuli i dodatkami, np. plastrami żółtej marchewki albo podsmażoną sałatą rzymską.
Więcej informacji i porad na stronie www.brita.pl.