Słodka wdowa

Dominique Demarville, szef piwnic Veuve Clicqout, postanowił przeprowadzić osobisty eksperyment – na słodko.

Jego szampan będzie zawierał więcej niż 100 gram cukru resztkowegoekstrakt cukrowy.Niesfermentowany cukier pozostały w winie ... na litr. Dla przypomnienia: w przypadku kategorii doux zawartość cukru wynosi 50 gram na litr, a demi-sec mieści się pomiędzy 32 a 50 g/l. Słodki szampan rzeczywiście nie jest najbardziej poszukiwanym produktem.
Celem eksperymentu Demarville jest podbój rynku młodych konsumentów, szczególnie w Wielkiej Brytanii. Ciekawe, czy się uda, bo wytwówrnia Veuve Clicqout w 2007 roku skończyła produkować słodką „wdowę” w butelce 200 ml.
A Brytyjczycy, swoją drogą, najbardziej lubią styl brut(fr.) bardzo wytrawne.Określenie stosowane wyłącznie do w... (...). Na Wyspach jego sprzedaż wynosi 87% rynku. Ciekawe, czy Veuve Clicquot starczy siły na forsowanie słodkiego eksperymentu.