Limoux

    francuskie białe i (od niedawna) czerwone wina klasy AOC z Langwedocji. Białe są wytwarzane z odmian mauzac (blanquette), chenin i chardonnay, a czerwone – z merlota (co najmniej 50%) z dodatkiem syraha, grenache i malbeca. Winogrady rozciągają się na powierzchni około 3,2 tysiąca hektarów w 41 gminach w okręgu Corbiéres, w okolicach miasteczka Limoux leżącego 30 kilometrów na południe od Narbony.

    Jednym z najciekawszych win z okolic Limoux jest wytwarzane od wieków (pierwsza wzmianka z 1531 r.) przez mnichów z klasztoru Benedyktynów w Saint-Hilaire musujące blanquette de limoux méthode ancestrale (lub rurale), produkowane z odmiany mauzac (minimum 90%), z jednokrotną fermentacją w butelkach – dziś rzadkość, niemal „żywa” skamienielina w historii winifikacji (AOC od 1938 r.). Od końca XIX wieku w okręgu produkuje się również wina musujące metodą tradycyjną (z wtórną fermentacją w butelkach)– blanquette de limoux (z tych samych odmian co ancestrale; AOC od 1938 r.) i crémant de limoux z odmiany mauzac (do 40%) z obowiązkowym dodatkiem chenin, chardonnay lub pinot noir (AOC od 1990 r.). Właściwa nazwa wina po katalońsku brzmi – blanqueta de limós.