Po raz drugi Kraków stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Blisko 200 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, degustacje piwne i winiarskie …
…15 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni, slow Wine Bar, koncerty, spektakl teatralny, sensoryczny plac zabaw dla dzieci i edukacyjny, wielki stół wigilijny!
To wszystko, by pokazać bioróżnorodność Terra Madre – Matki Ziemi, dlatego zapraszamy wszystkich rolników, hodowców oraz przetwórców wytwarzających dobre, czyste i sprawiedliwe produkty spożywcze. Podczas drugiej edycji szczególną uwagę poświęcimy rybom bałtyckim jak troć wędrowna czy pospolite śledzie oraz rybom słodkowodnym zarówno z Mazur, Wisły, Pojezierza Drawskiego, Dunaju czy Bodrogu. Karp z racji na bliskość Bożego Narodzenia również pojawi się w wielu odsłonach – zapowiada dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska i pomysłodawca festiwalu.
12–13 grudnia 2015, godziny 10.00–18.00,
Centrum Kongresowe ICE Kraków, ul. Marii Konopnickiej 17, Kraków
Wstęp na targi kosztuje 5 zł, dzieci do 12 roku za darmo
SZCZEGÓŁOWY PROGRAM I ZAPISY NA WARSZATY
POLECAMY DEGUSTAJCĘ: Wódka Dwór Sieraków i Food Pairing, niedziela, 13 grudzień 2015, godz.: 15:30 – 16:30 – różne wersje wódki od klasycznej, poprzez leżakowaną w dębie, z pieprzem, aż po tę z kwiatów z czarnego bzu próbowane z oryginalnymi przekąskami. Komentowana degustacja pod okiem znawcy mocnych alkoholi Pawła Gąsiorka “Dom Wina” oraz Janusza Fica “Dwór Sieraków”
POLECAMY KOLACJĘ: 12 grudnia, godz. 20.00 / Dwór Sieraków k. Krakowa
Janusz Fic (Dwór Sieraków) Dominik Narloch (Herbarium Hotel&Spa)oraz Agata Łakomiak (Antonius Caviar) : “Ryby słodkowodne i polskie wódki rzemieślnicze” Antonius Cavior, Szczupak, Jesiotr, Wódki “Dwór Sieraków”.
Najlepsi z Europy Środkowej
Terra Madre – Slow Food Festival, został oficjalnie uznany przez Slow Food International, jako impreza prezentująca całe agro-kulinarne dziedzictwo Europy Środkowej. Globalna organizacja, jaką jest Slow Food (obecna w ponad 160 krajach na wszystkich kontynentach) poprzez wszystkie swoje kanały i kontakty jednocześnie zagwarantowała tej imprezie wsparcie merytoryczne, organizacyjne i promocyjne. Dlatego w Krakowie 12 i 13 grudnia pojawią się producenci i szefowie kuchni z Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Słowenii, Bułgarii, Ukrainy, Białorusi, Krajów Nadbałtyckich, Austrii, Niemiec, Armenii, Gruzji, Mołdawii i oczywiście z Włoch, kolebki Slow Foodu.
Pojawi się m.in. Marta Wille-Baumkauff, właścicielka winnicy Pendits oraz szefowa Convivium Slow Food Tokaj. Z Węgier przyjedzie również Olga Rendek, hodowczyni słynnej świni węgierskiej Mangalica, której mięso ma niezrównany smak. Po raz pierwszy na Terra Madre Slow Food Festival dotrą producenci rumuńskiej bryndzy, dojrzewającej około roku w tubach z bukowego łyka. Marian Popoiu z Fermy Bucegi powiedział – nasze sery są poniekąd z innego świata, który nawet tu w Rumunii coraz trudniej ocalić od zapomnienia. Pasterstwo w Karpatach jest naprawdę trudne, jednak smak naszej bryndzy jest jedyny w swoim rodzaju.
Świetna kuchnia, to dobry produkt
11 i 12 grudnia czyli w piątek i w sobotę wieczorem życie festiwalu przeniesie się do miasta i w jego okolice, gdzie w restauracjach, barach i lokalach odbędą się tematyczne kolacje, spotkania z producentami, projekcje filmów kulinarnych i zwyczajne rozmowy pasjonatów danego tematu.
Podczas Terra Madre Slow Food Festival do Krakowa przyjadą szefowie kuchni rekomendowanych przez Slow Food restauracji: Wojciech Modest Amaro(wł.) gorzki.., Sebastian Olma, Przemek Błaszczyk, Jacek Krakowiak, Adam Woźniak, Janusz Fic, Marian Frankowski, Rafał Kopicki, Krystian Szidel, Dawid Łagowski, Piotr Kwapisz, Przemek Kaproń czy Dominik Narloch. Z każdym z nich będą organizowane pokazy, warsztaty oraz kolacje w wybranych krakowskich restauracjach.
– Dziczyzna, runo leśne, gęsina i wiele innych dobrodziejstw dają nam szansę na zabłyśnięcie w skali Europy czy świata. Sukces Atelier Amaro polegał między innymi na dotarciu do wyjątkowych producentów i produktów, po które mało kto miał odwagę sięgnąć i zinterpretować je w oryginalny sposób. Nasze kolacje od Bałtyku do Tatr dla wielu były swoistym odkrywaniem Polski, naszej Terra Madre – podkreśla Wojciech Modest Amaro, właściciel i szef Atelier Amaro w Warszawie.
Strefa wina
Podczas festiwalu będzie można skosztować wielu polskich win, których degustacje prowadzić będą wybitni znawcy tematu Mariusz Kapczyński i Wojciech Bosak. Do tego dojdzie wyjątkowa winoteka „Slow Wine” z winami i producentami najlepszych włoskich win oraz drugi już Międzynarodowy Konkurs Win Świętomarcińskich. Nie zabraknie również najlepszych polskich browarów z PINTĄ, Pracownią Piwa, Amberem i Corneliusem na czele.
Terra Madre dla dzieci
Tegoroczne warsztaty dla dzieci na Festiwalu Terra Madre mają pokazać najmłodszym dobrobyt i różnorodność poszczególnych regionów Polski. W programie znajdą się różnorodne warsztaty: lepienie prawdziwych rogali wielkopolskich, wyrabianie chleba czy własnoręczne tłoczenie soków i ubijanie masła w maselnicy. Czeka wycinanie bożonarodzeniowych bombek i pocztówek z filcu, lepienie z gliny aniołów i ślimaków, zabawy na recyklingowym, tekturowym placu zabaw, spotkanie z nie cyfrowym kinem, analogowymi rzutnikami i projektorami, mądre bajki i filmy edukacyjne.
Podczas gdy dorośli rzucą się w wir festiwalowych atrakcji, ich dzieci będą mogły wziać udział w rozlicznych grach, warsztatach i konkursach edukacyjnych. Pod bacznym okiem Renaty Rusnak, przygotowywany zostanie specjalny, sensoryczno-smakowy plac zabaw, tak by po wejściu na teren Centrum Kongresowego ICE Kraków nie tylko rodzice mogli cieszyć się różnorodnymi doznaniami smakowymi.
Nie tylko jedzenie
Terra Madre to nie tylko jedzenie, ale również kultura wyrosła w kontekście np. pasterstwa czy szeroko pojętego stołu. Wystąpią m.in.: Trebunie Tutki ze słynnym słowackim cymbalistą Miroslavem Rajtem, zostanie wystawiony spektakl teatralny „Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca” w reżyserii Piotra Bikonta. Przez dwa dni funkcjonować będzie również instalacja prezentująca stoły wigilijne i świąteczne z różnych regionów Polski i Europy Środkowej oraz wystawa Stanisława Bracha, „Miodem płynące”. Odbędzie się również performance „Frank Babko robi Honeymoon”.
Robert Makłowicz zaś, jako chyba największy miłośnik tej części Europy, zaprezentuje nowe odcinki swych kulinarnych podróży po Europie Środkowej.
“Czas Wina” jest patronem medialnym wydarzenia – zaprszamy do odwiedzenia naszego stoiska.
fot. archiwum Slow Food Polska