Wina Gruzji i Mołdawii

W tomie niniejszym postanowiliśmy połączyć Gruzję i Mołdawię. Powodów po temu mamy kilka. Obydwa te kraje pamiętamy jeszcze jako republiki wielkiego Związku Radzieckiego.

Obydwa też (wraz z dziś mało istotnym winiarsko Krymem) stanowiły główne źródło wina dostarczanego na rynek radziecki, a dziś wciąż dostarczają go – choć z przerwami – do Federacji Rosyjskiej.Te przerwy wreszcie – spowodowane rosyjskim embargo – to kolejny element podobieństwa Gruzji i Mołdawii. Zmuszone do odnalezienia innych, głównie zachodnich rynków zbytu dla swojej potężnej winiarskiej produkcji, zaczynają w okresach blokady handlowej gwałtownie podnosić jakość wina, co nam, jako konsumentom, bardzo odpowiada.

Fot. ArchiwumW numerze:

GRUZJA
Historia niełatwa
Gruziński paradoks
Kolebka winiarstwa

Gruzińskie odmiany winorośli
Saperawi
Rkaciteli
Inne białe odmiany gruzińskie
Inne czerwone odmiany gruzińskie

Regiony i apelacje Gruzji
Kachetia(gruz. – კახეთი, ang. – Kakhetia) największ... (...)
Kartlia
Imeretia
Racza-Leczchumi
Pozostałe regiony winiarskie

Tradycyjne wina Gruzji
Metoda kachetyjska
Czerwone wina półsłodkieokreślenie wina zawierającego sporą ilość cukru resztow...

MOŁDAWIA
Historia wzlotów i upadków

Klasyfikacja win

Jakość produkcji

Gleby i odmiany

Mileştii Mici i Cricova

 

Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:

Wojciech Gogoliński
znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.

Michał Bardel
dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, autor książki Zbrodnia i wina, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz kierownik studiów podyplomowych z wiedzy o winie w Collegium Civitas w Warszawie.

Jak kupić Vademecum