© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: „Czas Wina” nr 98
Wino z farfoclami, czyli o spokojnym śnie Bachusa
Zastanawiałem się właśnie, co pomyślałby sobie bóg wina, gdyby zjawił się na ziemi in personam, po czym zajrzał do kilku sklepów, zjadł obfity obiad...
Krótka historia produkcji wina w Izraelu. Trudne otwarcia
Izraelczycy i ich przodkowie trzykrotnie na poważnie zabierali się za produkcję wina. We wszystkich przypadkach mogło się to skończyć źle. Nieodżałowany komentator miejscowych win, Daniel Rogov, dzielił winiarską historię Izraela zwięźle na trzy okresy: czasy starożytne, czasy współczesne i izraelską rewolucję winiarską. Skromnie jak na kilka tysięcy lat.
Nowy „Czas Wina” – pierwszy i jedyny miesięcznik winiarski w Polsce
No i stało się. Mogliśmy zejść do czeluści internetu, mogliśmy przedzierzgnąć się w leniwy kwartalnik, a tymczasem po kilkunastu latach ukazywania się sześć razy do roku od...
Sery domowe i rzemieślnicze. Jak zrobić swój własny ser
O tym, czy można zrobić w domu żółty ser, skąd się biorą dziury w serze i o polskich serach rzemieślniczych (tych dobrych i tych… dziwnych) z Jakubem Krężelem, właścicielem firmy serowar.pl, rozmawiała Justyna Korn-Suchocka.