Cahors

Wojciech Gogoliński08.05.2017 09:51

francuskie, wyłącznie czerwone wino klasy AOP z Regionu Południowo-Zachodniego, produkowane z odmian: malbec (zwanego też côt noir lub auxerrois; co najmniej 70%), tannat i merlot, uprawianych na powierzchni ok. 4200 hektarów, wokół przepięknego miasteczka Cahors. Dojrzewa przeważnie do 12 miesięcy, ale bywa, że i do 5–15 lat.

Charakteryzuje się intensywną, niemal czarną barwą (stąd historyczna nazwa „czarne wino z Cahors”). Jest wytrawne, bardzo ekstraktywne, o dużej zawartości tanin. Apelację uzyskało w 1971 roku.

Cahors ma dziś status wina kultowego, uważanego za jedno z najcięższych na świecie. Sam obszar jego produkcji leży na południowy-wschód od Bordeaux, po obu stronach rzeki Lot i obejmuje 40 wsi. Klimat jest tu ciepły, o małych opadach i długim babim lecie, zaś gleby to aluwialne osady mułowe o kredowym i gliniasto-kredowym podłożu. Wina z tych terenów są znane co najmniej od dwóch tysięcy lat. Swoistym uznaniem cieszyły się wśród carów rosyjskich, były także podstawowym winem mszalnym używanym w cerkwi prawosławnej, w Rosji, Mołdawii, na Ukrainie, w Gruzji, Bułgarii i Rumunii. Próbowano je naśladować pod nazwą kagor, ale były to już wina słodkie i alkoholizowane. Dziś nawet nazwa „kagor” jest zastrzeżona i powoli zastępowana.

Cahors odkryto na nowo, kiedy odmiana malbec w argentyńskim wydaniu odniosła światowy sukces. We Francji – po protestach winiarzy – zmieniono wówczas apelację, dopuszczono wyrób win odmianowych (cahors jako stuprocentowy malbec), a nawet zezwolono na podawanie nazwy odmiany „malbec” na etykiecie, co wcześniej było zakazane.

Czas Wina nr 85

Twój komentarz
FB